Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Postupci zbog ćutanja

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da nadležni često ne odgovaraju na zahteve za pristup informacijama.

Šabić je najavio da će o tome obavestiti nadležno ministarstvo, Ministarstvo za kulturu, radi pokretanja prekršajnih postupaka. Od ukupnog broja zahteva za zaštitu prva, odnosno žalbi građana, medija i nevladinih organizacija, više od 95 odsto podneto je zbog ćutanja administracije, odnosno izostanka bilo kakvog odgovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštio je Šabić.

"Organi vlasti imaju zakonsku obavezu da postupaju po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, a imaju pravo da samo pod uslovima predviđenim zakonom odbiju takav zahtev, ali ne i da ga ignorišu", navodi Šabić.

U slučaju da organ vlasti uskrati pristup informaciji od javnog

značaja bez donošenja odgovarajućeg rešenja, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđa prekršajnu kaznu za odgovorno lice do 50.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.