Šabić: Izmeniti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Izmeniti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovao da se bez odlaganja pristupi radu na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i donošenju podzakonskih akata iz nadležnosti vlade sa kojima se dugo kasni.

Kako je navedeno u saopštenju, Šabić je danas dostavio Vladi Srbije i Ministarstvu pravde i državne uprave informaciju koja sadrži sugestije izmena i dopuna Zakona o zaštiti podataka o ličnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potrebnih za njegovo usaglašavanja sa standardima EU.

„Značaj, a posebno obim izmena i dopuna tog Zakona koje se sugerišu upućuje na zaključak da najverovatnije treba pristupiti izradi potpuno novog teksta zakona”, rekao je Šabić i dodao da je prema oceni eksperata EU, u Zakonu koji sadrži 63 člana potrebno izmeniti ili dopuniti oko 50 članova.

Prema njegovim rečima, osim usaglašavanja postojećih odredbi sa standardima iz Konvencije 108. Saveta Evrope i Direktive 95/46 EZ nužno je, da bi se bar na elementarnom nivou uredile neke delikatne, a potpuno i rizično neuređene oblasti obrade podataka o ličnosti, kao što su video nadzor, biometrijske mere, direktni marketing, u tekst zakona uneti i potpuno nove odeljke.

On je istakao da je, ipak, od formalnog usaglašavanja zakonskih odredbi sa relevantnim dokumentima EU mnogo bitnija obaveza države da obezbedi ostvarivanje i zaštitu Ustavom Srbije zajamčenih prava građana.

„Zato sam i apelovao na to da se ovom poslu pristupi što pre, bez odlaganja. Dosadašnji ignorantski odnos prema problemima u ovoj oblasti mora da se promeni”, ocenio je Šabić.

On je dodao da je neshvatljivo da više desetina meseci, čak i nekoliko godina vlada docni sa donošenjem neophodnih podzakonskih akata.

„Nesporno je da je za najveći deo te docnje odgovorna prethodna vlada, ali to za aktuelnu vladu ne bi smelo biti nikakvo opravdanje već naprotiv, stimulans da docnju otkloni, a njene, izvesno štetne, posledice što je moguće više smanji”, rekao je Šabić i dodao da informacija koju je dostavio Vladi i nadležnom ministarstvu ima za cilj da podstakne i pomogne napore u tom pravcu.

Poverenik je od aprila do decembra prošle godine realizovao, u saradnji sa ekspertima EU, Informacijskim poverenikom Slovenije, projekat „Unapređenje zaštite podataka o ličnosti u Srbiji”, koji je finansirala Evropska unija, a jedan od važnih rezultata projekta je analiza usklađenosti Zakona o zaštiti podataka i ličnosti sa relevantnim zakonodavstvom i standardima EU.

Tanjug

objavljeno: 09.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izmeniti zakon o zaštiti podataka

Izvor: B92, 09.Jan.2013

Beograd -- Poverenik Rodoljub Šabić apelovao da se bez odlaganja pristupi radu na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti...On traži i da se što šre donesu podzakonski akti iz nadležnosti vlade sa kojima se dugo kasni...Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.