Šabić: Direktori ne poštuju zakon

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Direktori ne poštuju zakon

Beograd -- Protiv 9 direktora državnih organa podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog neispunjavanja obaveza iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Zahteve je podneo poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Zahtevi su podneti protiv direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za sprečavanje pranja novca, Uprave carina, Uprave za igre na sreću, Uprave za javni dug, Uprave za trezor, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uprave za veterinu i Direkcije za mere i dragocene metal.

Poverenik je od 1. do 7. februara izvršio nadzor nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kod četrnaest organa u sastavu ministarstava u Vladi Srbije. Nadzor je vršen isključivo u delu Zakona koji propisuje obavezu organa da na propisan način obrazuju evidencije o zbirkama podataka o ličnosti i dostave ih radi upisa u Centralni registar.

Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio da se radi o akciji nadzora koja je najavljena i započeta još prošle godine i da su u decembru podneti zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 14 ministara.

"Ovaj put predmet nadzora bili su organi u sastavu ministarstava i rezultat je ponovno zabrinjavajući - devet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktora ovih organa", istakao je Šabić i naveo da je nesporna potreba da se, zbog neizvršavanja obaveza utvrdjenih zakonom, pokreću postupci.

On je istakao da se problem ne može rešavati samo prekršajnim prijavama i da očigledno nije u pitanju samo neodgovornost, nego i neosposobljenost organa vlasti za izvršavanje obaveza koje nastaju preuzimanjem standarda demokratskog sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.