Šabačka policija privela sveštenika

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabačka policija privela sveštenika

Protojerej Vojislav Petrović obeštetio bivše vlasnike kuće, ali ne može da uđe u posed lokala koje propalo trgovinsko preduzeće „Nama” godinama izdaje u zakup – pokušaj nasilnog ulaska okončan je hapšenjem

Šabac – Policija u Šapcu uhapsila je sveštenika SPC protojereja Vojislava Petrovića, koji je juče oko 12 sati nasilno pokušao da uđe u svoj lokal u Karađorđevoj ulici broj 1, razbivši rogljastom motkom staklo na ulaznim vratima jednog od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dva lokala u prizemlju.

Ovaj nacionalizovani objekat trgovinsko preduzeće u stečaju „Nama" godinama izdaje u zakup, a Petrovićev slučaj verovatno je jedinstven u Srbiji, pošto je on u međuvremenu isplatio naslednike rehabilitovanog bivšeg vlasnika. Spratni, nenacionalizovani, deo ove kuće sveštenik Petrović, njegov brat i otac kupili su 1997. od naslednika predratnog trgovca Vase Tanasija Nikolića. Te godine je iz kuće izašao poslednji od zaštićenih podstanara, koji su se uselili odmah posle dolaska partizana.

– Pošto je Okružni sud u Šapcu rehabilitovao Vasu Nikolića i poništio sva rešenja o nacionalizaciji njegove imovine, od naslednika sam kupio i lokal u prizemlju od 68 kvadrata. Međutim, u „Nami", koja se odavno ne bavi osnovnom delatnošću, nisu hteli ni da čuju da vrate tuđu imovinu. Obratio sam se Trgovinskom sudu u Valjevu, koji je doneo privremenu meru zabrane otuđenja i opterećenja lokala, ali je to bilo sve što sam uspeo da učinim – rekao je Petrović okupljenim novinarima, neposredno pre pokušaja da na silu uđe u lokal, što se završilo intervencijom policije.

On je istakao da šabačko trgovinsko preduzeće nacionalizovane objekte godinama izdaje u zakup, a neke od najatraktivnijih je prodalo, iako ih je od države dobilo samo na korišćenje. Prema njegovim rečima, zakupac koji u lokalu drži menjačnicu takođe je odbio da se iseli, a prostor je u međuvremenu podelio sa policajcem koji namerava da otvori kiosk. Petrović je o tome obavestio nadležne u šabačkoj Policijskoj upravi i lokalnoj vlasti, ali je svuda naišao na zid ćutanja.

Inače, sveštenik Petrović je otac petoro dece, a prilikom intervencije policije sa njim su bili supruga, kćerka i dvoje dece koja idu u niže razrede osnovne škole. Porodica i okupljeni građani burno su protestovali kada su policajci odvojili Vojislava (koji je u jednom trenutku seo na pločnik) i poveli ga prema „marici".

Pravnik Slobodan Spasojević u ime Lige za zaštitu privatne svojine u Šapcu kaže za naš list da nekretnine oduzete poznatim šabačkim porodicama, ne računajući građevinsko zemljište, vrede najmanje 100 miliona evra. Agencija za privatizaciju nije uvažila ni jedan zahtev za obustavu prodaje spornog vlasništva u ovom gradu, a i lokalna samouprava je blagonaklono gledala na otuđenje nacionalizovanih kuća i drugih nekretnina.

– U slučaju preduzeća „Nama", kome je država nacionalizovane objekte i lokale dodelila na korišćenje za obavljanje trgovinske delatnosti, a koje ih je, kako nalaže zakon, moralo da vrati kada je prestalo da se bavi trgovinom, Liga je više puta opominjala i rukovodstvo firme i lokalnu samoupravu. Međutim, samo tokom 2003, za više od milion evra, privatnicima je prodato desetak objekata. Posle privatizacije „Name", bivšim vlasnicima pošlo je za rukom da stopiraju već oglašenu prodaju drugih lokala, ali je to nedovoljno da bi vratili svoju imovinu – ističe Spasojević.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pop polupao izlog

Izvor: Kurir, 24.Okt.2008, 07:37

ŠABAC - Sveštenik SPC, protojerej Vojislav Petrović iz Šapca, polupao je juče, u znak protesta, motkom izlog na svom lokalu u Krađorđevoj ulici jer već godinama ne može da uđe u njega, iako ga je pošteno platio. Policija ga je nakon toga strpala u maricu i odvela u policijsku upravu da da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.