Izvor: B92, 19.Jun.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Uselio se u sinagogu

Šabac -- U objekat koji je pripadao Jevrejskoj zajednici u Šapcu nedavno se uselio Milorad Stefanović.

U gradskom pravobranilaštvu tvrde da je Stefanović u ovu zgradu ušao na osnovu dokumenata o sudržavini, te ga neće dirati dok se na sudu dokaže vlasnišvo.

Jevrejin, koji je poslednji napustio Šabac, podneo je zahtev tužilaštvu da se preispita vlasništvo nad objektom. Milorad Stefanović nije želeo da komentariše na osnovu čega se uselio niti ko mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dozvolio.

Milorad Stefanović je sinagogu zauzeo kada je iseljavana bibliotečka građa, koja je donedavno ovde bila. Stefanovića, koji navodno poseduje dokumentaciju o vlasništvu, niko nije sprečio da uđe u ovaj posed.

"S obzirom da je bilo problema sa iseljavanjem biblioteke, i da je on, praktično, malo na silu upao i sprečavao im to iseljavanje, mi smo njemu dozvolili, iskreno rečeno, da on uđe tu da bismo iselili biblioteku", kaže Ljiljana Petaković, gradski pravobranilac.

U pravobranilaštvu kažu da je objekat u periodu nacionalizacije dodeljen Republici Srbiji i gradu na upravljanje, ali i da se zgradom trgovalo posle progona Jevreja.

"Tada su se ono sklonili, i po mom saznanju, u Zagrebačku biskupiju, koja je 1947. godine to prodala izvesnoj gospođi Tešanović Dragici. Ta gospođa Tešanović prodaje Miloradu Stefanoviću 1955. godine. Ugovor o kupoprodaji nije overen u sudu, ali ima pisanu formu, što je dovoljno jer u to vreme nije bila potrebna overa u sudu", kaže Petakovićeva.

Sa zgrade je skinuta tabla sa natpisom koji je svedočio da je tu bila sinagoga, a navodni vlasnik pokrenuo je spor o dokazivanju vlasnišva.

Milorad Stefanović nije želeo za B92 da komentariše kako se uselio u sinagogu, niti ko mu je dozvolio. Na pitanje da li poseduje dokumentaciju o vlasništvu, rekao je da će o tome govoriti kada za to bude došlo vreme.

U Mesnoj zajednici, na čijoj teritoriji se nalazi sinagoga, ogorčeni su zbog ovakvog odnosa prema objektu.

"Neodrživa je situacija da Mesna zajednica servisira sve obaveze za korišćenje tog objekta, a da je faktički držalac tog objekta fizičko lice koje očigledno nije zainteresovano da servisira pomenute obaveze. Stoga insistiramo da se u što kraćem roku utvrdi pravo vlasništva nad objektom, uzimajući u obzir koliki je doprinos Jevrejska opština ovom gradu dala", kaže Lazar Tomić, sekretar MT "Donji Šor".

U međuvremenu, poslednji Jevrej koji se iz Šapca odselio pre nekoliko godina podneo je zahtev tužilaštvu da se ispita kome zgrada zaista pripada.

U letopisu prote Gliše Babovića piše da je opština 1943. godine kupila jevrejsku sinagogu za potrebe Crvenog krsta i spremanje hrane siromašnim učenicima. Posle blizu sedam decenija, oronula zgrada je sve drugo, samo to nije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

abac: Uselio se u sinagogu

Izvor: TimockeVesti.net, 20.Jun.2010, 00:09

U objekat koji je pripadao Jevrejskoj zajednici u apcu, nedavno se uselioMilorad Stefanovi. U gradskom Pravobranilatvu tvrde da je Stefanovi u ovuzgradu uao na osnovu dokumenata o sudravini, te ga nee dirati dok se nasudu ne dokae vlasnivo. Milorad Stefanovi nije eleo da komentrarie naosnovu ega se uselio Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.