Šabac: Na 200 venčanih, sto razvoda

Izvor: B92, 14.Avg.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Na 200 venčanih, sto razvoda

Šabac -- U Šapcu je ove godine zaključeno 214 brakova, dok se u istom periodu 108 parova razvelo.

Broj onih koji se odlučuju za brak manji je za trećinu u poređenju sa osamdesetim godinama, a glavni razlog je ekonomska situacija.

Jelena i Vladimir Ilić iz Šapca, posle devet godina zabavljanja odlučili su se za brak. Vreme koje su proveli zajedno, bilo je dovoljno da shvate da su jedno za drugo.

"Iako se mladi danas sve više pribojavaju braka, to je neki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << normalan sled okolnosti i ja očekujem nešto pozitivno, u svakom slučaju", kaže Jelena Ilić.

Slično je razmišljalo još 214 parova iz Šapca koji su se na vernost zakleli ove godine. Matičarka Snežana Pavlović, posle 28 godina iskustva u ovom poslu kaže da je broj parova koji se odluči da izgovori sudbonosno "da" manji za trećinu u poređenju sa osamdesetim.

"Ja se sećam da sam u jednom danu imala po 25 zaključenih brakova, sada to bude desetak", kaže matičarka Snežana Pavlović.

A da su sve nesigurniji koraci do oltara a sve brži do sale za razvode potvrđuju i podaci osnovnog suda u Šapcu gde je od početka godine okonačno 98 postupaka razvoda brakova. Stručnjaci kažu da su najčešći razlozi zbog kojih brak gobi bitku sa razvodaom, ekonomska nesigiurnost, sociološke promene koje je partnerstvo pretrpelo i prevelika očekivanja mladih.

"Mladi ljudi danas imaju prevelika očekivanja i kada se ona ne ispune, sve češće se odlučuju da taj brak prekinu", kaže Milica Obrenović, porodični terapeut.

Pomoć socijalnog radnika u Šapcu dnevno zatraže u proseku po tri porodice. Ipak, mnogi ne uspeju da sačuvaju brak

Neki su izračunali da se najviše brakova raspadne u sedmoj godini, taman kada počne da se kvari bela tehnika i dotraju svadbeni darovi. Mnogi tada pokrenu parnicu, da se podeli zajednički stečena imovina. Oni hrabriji razvod zatraže od crkve, da uz Božju pomoć krenu ispočetka. Kome ni to ne uspe, ostaje da se pouzda u ješ jedan pokušaj, pa valjda će treća biti sreća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.