Izvor: B92, 18.Nov.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Kako radi komunalna policija

Šabac -- Šabac je među prvim gradovima u Srbiji osnovao komunalnu policiju. Ovaj posao obavljaće devet lica, među kojima je i jedna devojka.

U gradskoj upravi očekuju da će se, osim boljeg uređenja grada, postići i uštede u buždetu, jer je godišnja šteta zbog uništavanja pokretne gradske imovine dostizala 10 miliona dinara.

Posla za šabačke komunalne policijace bilo je već prvih dana po stupanju na dužnost.

Osim upozorenja građana, legitimisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i naplate mandatnih kazni u njihovim rukama je rešavanje problema divljih deponija, kršenja komunalnog reda i parkiranja.

„Građani nas zaustavljaju na svakih par metara i pitaju šta će smeti, a šta ne. Sve ih zanima, naše dužnosti, naša ovlašćenja i čega da se pridržavaju, za šta ćemo pisati kazne", kaže Aleksandar Mićić, komunalni policajac.

Loše navike građana menjaće zajedno i postepeno, a rezulati već su primetni, kaže njegov kolega Dejan Ranković.

Prvih mesec dana terenski rad, kominalni policajci obavljaće zajedno sa komunalnim inspektorima.

Istovremeno, komunalna polcija će inspekciji biti od pomoći da se prevaziđu oni problemi koji su do sada postojali.

„Bilo je teško utvrditi legitimitet lica jer se dešavalo da lice nema kod sebe nikakav dokumetn pa smo morali da zovemo policiju i proveravamo. Dešavalo se da nam kažu i pogrešne podatke", priča Danica Mijatović, komunalni inspektor.

U gradskoj upravi, osim podizanja komunalnog reda na viši nivo, očekuju iuštede u budžetu.

„Godišnja šteta koja se pričini na urbanom mobilijaru iznosi preko 10 miliona dinara. Svakao da će komunalna policija delovati preventivno prema građanima koji čine te prekršaje. Očekujemo da će ta imovina kud i kamo biti bolje zaštićena", smatra Miloš Stanojčić, načelnik gradske uprave Šapca.

Devet komunalnih policijaca nadgledaće komunalni red u Šapcu 24 sata, a ukoliko bude potrebe na ovim poslovima biće angažovano još lica jer Zakon to dozvoljava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.