Izvor: RTS, 03.Dec.2021, 20:51

Sa kojim se rizicima osobe sa invaliditetom i dalje suočavaju

U Srbiji živi oko 700.000 osoba s invaliditetom. Svega devet odsto njih je zaposleno, suočavaju se s povećanim rizikom od siromaštva, brojne su preopreke zbog kojih teško ostvaruju svoja prava, upozoravaju na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.
Nekadšnja prvakinja države u plesu, od 16. godine ni korak više nije napravila. Neobjašnjiva bolest vezala ju je za invalidska kolica ali od svojih snova nije odustala. U indeksima doktora psihologije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i master engleskog jezika, gotovo sve desetke.

"Ja sam sebi govorila - možeš ti to, možeš uspeti u životu, napredovati, ne može te ništa sprečiti, ne postoje granice, ne postoje prepreke u životu, samo treba nastaviti dalje i boriti se", kaže Jelena Tovarović iz Šapca.
Sa dve visokoškolske diplome, Jelena je dobila posao u gradskoj upravi u rodnom Šapcu. Mnogima, međutim, ni magistratura niti doktorat ne olakšavaju put do zaposlenja.
"Tokom pandemije, ono što je jako važno, nije bilo u ovoj populaciji osoba s invaliditetom značajnijeg procenta onih koji su ostali bez posla kao što je to bilou opštoj populaciji i to je nešto što moramo naglasiti, što govori o tome da ipak se nešto menja u svesti poslodavaca", rekla je Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom.
"Srbija bez barijera" je kampanja koja ima cilj da društvo učini pristupačnijim osobama s invaliditetom - kroz bolji pristup informacijama, institucijama, javnom prevozu...
"U toku ove godine za različite projektne aktivnosti izdvojili smo ukupno 430 miliona dinara a kada je u pitanju podrška preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju 625 miliona dinara", kaže ministarka Darija Kisić Tepavčević.
Pravoslavna crkva je za slepe i slabovide vernike snimila na CD-u psalme Davidove a to će učiniti i za Sveto pismo Starog i Novog zaveta, kaže patrijarh Porfirije.
"Da kao najmanji dar i kao jedan od kamičaka u ostalom našem trudu darujemo onima koji sami ne mogu da čitaju kako bi psalmi Davidovi bili najbolji mogući durbini koji nas vode ka smislu, a to znači i ka bogu i ka drugom čoveku", rekao je patrijarh.
Savez slepih i slabovidih Srbije, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom obeležava 75 godina rada i pola veka postojanja najveće biblioteke za slepe u regionu. Zaslužnima za podršku dodelili su povelje. Jednu je dobila i naša kuća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.