Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa invaliditetom, a "šampioni rada"

Beograd -- Iako svaki deseti stanovnik Srbije ima neki oblik invaliditeta, veoma mali broj njih ima redovan posao.

Pored svojevrsne izolacije u kojoj žive, osobe sa invaliditetom imaju i veliki problem da nađu posao i na taj način postanu koliko-toliko ekonomski nezavisni.

Zakon o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom biće usvojen tokom 2008. godine i stupiće na snagu 1. januara 2009, kako bi i poslodavci i institucije države imali dovoljno vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se pripreme za njegovu primenu. Ovaj zakon, između ostalog, predviđa obavezu poslodavaca da na svakih 50 radnika zaposle jednu osobu sa invaliditetom.

"Svi poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom oslobođeni su plaćanja poreza i doprinosa na njihov teret u periodu od 3 godine, takođe se u prvoj godini subvencioniše 80 odsto njihove zarade, dakle podsticaji postoje, ali postoji niz predrasuda o osobama sa invaliditetom koje predstavljaju svojevrsna ograničenja", kaže Vladimir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu za ekonomiju i zapošljavanje.

Poslodavci koji ne budu hteli da zaposle osobe sa invaliditetom, imaće alternativu da uplate izvesnu sumu u jedan namenski fond i taj novac bi se koristio za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Svaki deseti građanin Srbije je osoba sa invaliditetom i svi oni imaju ustavom garantovano pravo na rad i to pravo mora neko da im omogući", kaže Ilić.

Vera Manić, koja zajedno s mužem koji vode preduzeće za proizvodnju kolača "Free style trade", omogućila je dvema gluvim devojkama sa otežanim govorom da rade kod nje. Kaže da je prvog dana kada su počele da rade, imala veliku tremu, jer nije znala kako će se snaći u komunikaciji s njima.

"One meni čitaju sa usana, govore obe, jedna potpuno razumljivo, druga malo teže, ali ja ih već razumem", kaže Manićeva.

"Imala sam tremu kad sam počela da radim. Ali sve mi se dopalo i tako sam počela. Sada lepo radim, imam platu i sve", kaže radnica Marijana Prokić.

Vera Manić kaže da planira da proširi kapacitete i da će uskoro zaposliti još jednu ili dve gluvoneme devojke.

I u kompaniji "Afrodite mode collection" radi nekoliko osoba sa hendikepom. Direktorka te firme smatra da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom, između ostalog, i moralni čin.

"Imam iskustva još sa fakulteta kada sam pored sebe imala druga koji je imao invaliditetom i koji je završio dva fakulteta. I u našem kolektivu imamo jako kvalitetne ljude koji se baš dodatno bore da bi se pokazali i dokazali", kaže direktorka Afrodita Bajić.

Vladimir Ilić kaže da su osobe sa hendikepom, upravo zbog svog hendikepa - pravi šampioni rada. "Baš zbog toga se trude da budu bolji nego što bi neko očekivao i zato im moramo pružiti šansu da pokažu šta znaju, a znaju puno", kaže državni sekretar u Ministarstvu za ekonomiju i zapošljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.