Izvor: RTS, 03.Nov.2020, 18:00

Sa državnom maturom više mogućnosti za upis na željeni fakultet

Završeno je prvo probno testiranje državne mature, a ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se po dobijanju rezultata steći uvid u kvalitet ispitnih zadataka i da će radna grupa raditi na njihovom unapređenju.
Branko Ružić je naveo da je sledeće testiranje državne mature u maju 2021. godine, da će biti u svim srednjim školama i da će učestvovati svi učenici trećih razreda.

"Sledećim testiranjem, u maju 2021. godine sprovešćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << generalnu probu državne mature u svim srednjim školama u kojoj će učestvovati svi učenici trećih razreda. Polaganjem državne mature učenici će imati više mogućnosti da upišu neki od željenih fakulteta", izjavio je Ružić.
Kako se navedi u saopštenju Ministarstva prosvete, na ovim probama učenici su polagali testove pod istim uslovima i poštujući iste procedure kao što će biti na pravim maturskim ispitima.
Kalo kažu, izbor zadataka je bio prilagođen obimu gradiva koje su do probnog testa učenici savladali, pitanja i zadaci su bili iz oblasti kojima je obuhvaćen prvi i drugi razred srednje škole.
Navode da su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Projekta državne mature nadgledali kvalitet sprovođenja radi unapređivanja procesa i pripreme probne mature koja se planira u maju 2021. godine, kojom će biti obuhvaćene sve srednje škole.
Generacija učenika srednjih škola koja se upisala školske 2018/2019. godine prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja.
Učenici koji idu u četvorogodišnje srednje škole – gimnazije i umetničke škole – polagaće opštu maturu, a oni učenici koji idu u stručne škole – stručnu maturu krajem školske 2021/2022. godine.
Oni učenici koji pohađaju srednje stručne škole u trogodišnjem trajanju polagaće završni ispit u školskoj 2020/2021. godini.
Prvo testiranje državne mature sprovedeno je 28, 29. i 30. oktobra 2020. godine u gimnazijama, srednjim stručnim školama i umetničkim školama širom Srbije.
U prvoj probi učestvovalo je oko 5.000 učenika u 101 srednjoj školi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić sa sindikatima: Nismo suprotstavljene strane, već partneri

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Nov.2020, 13:31

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić održao je danas prvi sastanak sa predsednicima četiri reprezentativna sindikata u prosveti, nakon kog je zaključio da oni nisu suprotstavljene strane već partneri..."Želim da otvorim zdravu komunikaciju, da se razumemo, sporazumemo,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.