Sa Jadrana do „Panonskih vrata”

Izvor: Politika, 08.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Jadrana do „Panonskih vrata”

U martu sledeće godine, u Sremsku Mitrovicu će iz riječke luke početi da stižu vozovi sa kontejnerima robe namenjene firmama iz Srbije, dela Hrvatske i Bih, Mađarske, Rumunije i Bugarske

Sremska Mitrovica – „Panonska vrata", kako je nazvan terminal u Sremskoj Mitrovici, gde će iz riječke luke vozovima stizati kontejneri sa sirovinama za firme iz Srbije, dela Hrvatske i Bih, Mađarske, Rumunije i Bugarske, trebalo bi da prve kompozicije prihvate u martu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naredne godine. Istim putem, u suprotnom pravcu, u Rijeku će šinama odlaziti kontejneri sa gotovim proizvodima.

U sremskomitrovičkoj luci „Leget" već je obezbeđeno 5.000 kvadratnih metara javnog carinskog skladišta i još 15.000 kvadrata skladišta u krugu luke. Sada je na redu rekonstrukcija industrijskog koloseka od železničke stanice Sremska Mitrovica do budućeg kontejnerskog terminala. Samo u rekonstrukciju pruge luke „Leget" biće uloženo oko pet miliona dinara. Za manipulaciju kontejnerima biće instalirane i dizalice nosivosti veće od 35 tona.

U prvoj fazi u savskoj luci „Leget" biće betonirano i 15.000 kvadratnih metara prostora za istovar i manipulaciju kontejnerima, a u drugoj, još 50.000 kvadrata. Kontejneri će se iz Sremske Mitrovice otpremati kamionima na krajnja odredišta, a moguć je i transport Savom.

– U prvu fazu uređenja kontejnerskog terminala uložićemo oko dva miliona evra i zaposliti 25 radnika. Već u martu sledeće godine ovde će iz Rijeke sedmično stizati po tri voza sa kontejnerima. Kada bude okončana i druga faza radova, vozovi će stizati svakodnevno, jer je više od 60 odsto kontejnera koji brodovima stižu u riječku luku namenjeno tržištu Srbije, Slavonije, dela BiH, Mađarske, Rumunije i Bugarske. Otvaranjem „Panonskih vrata", transport robe na relaciji Rijeka – Sremska Mitrovica biće upola jeftiniji nego kamionima. Kompletno ulaganje u terminal dostići će pet miliona evra – kaže za naš list Zoran Nešić, direktor luke „Leget", napominjući da je u luci smeštena i Carinska ispostava Sremska Mitrovica, pa će se tu obavljati i carinjenje robe prispele u kontejnerima.

J. Slatinac

[objavljeno: 09/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.