Izvor: B92, 05.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa HIV-om se živi

Beograd -- "Sa HIV-om se danas živi", naziv je kampanje koja će kod nas trajati mesec dana, sa ciljem da se smanji stigma i diskriminacija.

Prvi slučaj side u svetu otkriven je pre 25 godina, i od tada je umrlo oko 28 miliona ljudi. Procenjuje se da inficiranih HIV-om ima oko 40 miliona. Prvi slučaj side otkriven je u SFRJ 1985, na Vojnomedicinskoj akademiji, i kod tog prvog pacijenta bolest se već duboko razvila.

"Pri polasku iz moje ordinacije, ja sam mu pružio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruku i on se iznenadio. Ja sam mu rekao da ne mogu tako dobiti, ali nažalost još postoji dosta ljudi, pa i među lekarima, koji imaju bezrazložni strah od dobijanja virusa HIV-a", kaže Aleksandar Dujić, imunolog.

Zbog raznih strahova i predrasuda, osobe koje žive sa HIV-om moraju da kriju svoj identitet: "Jednostavno, neću ni druge ljude koji me okružuju da dovedem u nezgodnu situaciju, oni mene razumeju, ali možda oni imaju nekog prijatelja koji neće to da razume pa će da pokazuje prstom na njega - e, on se druži sa nekim ko ima HIV. Eto, o tome se radi."

U početku, među obolelima bili su dominantni intravenski narkomani, ali u poslednjih 5-6 godina ta tendencija se menja. Sada su nezaštićeni seksualni odnosi razlog za najveći broj inficiranih HIV-om.

U Srbiji, prema podacima iz prošle godine, umrlo je 897 osoba, a registrovano je 2017 HIV pozitivnih osoba, od kojih je nešto više od pola obolelo od side. Međutim, na Infektivnoj klinici koristi se kombinovana anti-HIV terapija, koja je napravila veliki pomak u poslednoj deceniji, jer je zahvaljujući toj terapiji moguće usporiti ili zaustaviti umnožavanje virusa u organizmu. Iako su osamdesetih godina, na početku otkrivanja HIV-a, pretpostavke bile da će vakcina biti pronađena vrlo brzo, leka i dalje nema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.