Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Obustaviti distribuciju vakcine protiv hepatitisa B

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), zbog neželjenih efekata, preporučila obustavljanje distribucije nekoliko serija vakcine protiv hepatitisa B.

SZO je navela da je vakcina distribuirana na teritoriji bivše Jugoslavije i da se zbog prijave ozbiljnih neželjenih efekata u Vijetnamu obustavi distribuiranje dok se ne obave provere i ne utvrdi da li su vakcine bile uzrok neželjenih efekata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Na osnovu analiza Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nijedna od serija te vakcine nije se našla u prometu u Srbiji, ali je 450 kutija ove vakcine dobilo sertifikat za promet u Crnoj Gori", saopštilo je Ministarstvo i dodalo da u Srbiji do sada nije bilo prijave neželjenih efekata.

Ministarstvo skreće pažnju građanima koji su boravili na teritoriji Crne Gore, Bosne i drugih susednih zemalja da, ukoliko naiđu na te vakcine, to odmah prijave inspekciji za lekove Ministarstva zdravlja.

Upozorenje se odnosi na vakcinu "Euvax B-LG life sciences", serije UVX05027, UVX05028, UVX05029, UVX05030, UVX05031, UVX05032, UVX06005, UVX06006 i UVX06007.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.