SVE NA DUGME Srbija dobija Klinički centar kao sa filma

Izvor: Blic, 06.Avg.2017, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE NA DUGME Srbija dobija Klinički centar kao sa filma

Dvokrevetne sobe sa kupatilom i LCD televizorima, 650 postelja, 17 međusobno povezanih operacionih sala, moderna oprema, pozivanje medicinskog osoblja na dugme - dobro došli u Klinički centar Niš!

Bolnice ovakvog tipa do sada smo gledali samo u američkim filmovima i serijama, a do kraja godine pacijenti će ući u zdravstvenu ustanovu koja će biti najmodernija i najsavremenija u Srbiji. Novi Klinički centar poseduje 17 operacionih sala, gde spadaju sale za neurohirurgiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opštu hirurgiju, plastičnu hirurgiju, urologiju, torokalnu hirurgiju, vaskularnu hirurgiju, kardiohirurgiju, angiografiju...

Svi ležajevi su opremljeni modernom bolesničkom signalizacijom koja uključuje i govornu komunikaciju sa dežurnim medicinskim osobljem, jedna sestra biće zadužena za osam pacijenata, a njen pult će se nalaziti između četiri bolesničke sobe.

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović kaže za „Blic nedelje“ da će do kraja godine pacijenti ući u novi objekat. Objasnio nam je i kako će novi Klinički centar izgledati.

- Pacijenti više neće morati da idu iz jedne zgrade u drugu, sve je tu. Svi specijalisti nalaze se na jednom mestu. S druge strane, sve operacione sale su međusobno povezane, što znači da su svi lekari iz različitih struka okupljeni na jednom mestu. Tu su i najmodernija hirurška oprema vrhunskih proizvođača, najsavremeniji elektronski mikroskop, magnetna rezonanca, aparati za anesteziju, za ultrazvučnu dijagnostiku, sve najkvalitetnije imaće Niš. Nakon operacije pacijenti će se buditi u sobi za oporavak, što znači da će se sale oslobađati brže za 30-40 odsto. Soba intenzivne nege imaće 40 kreveta, naravno, u pitanju su specijalni kreveti na kojima mogu da se vrše intervencije bez odvođenja pacijenta u salu - priča Radovanović.

Cela zgrada biće kontrolisana iz jedne sobe, prozori će se otvarati na dugme, dok će toaleti biti prostrani i prilagođeni svim pacijentima, kao i osobama sa invaliditetom. U sobama za opservaciju biće tridesetak kreveta.

- Što se tiče stručnjaka, mi ih imamo, a što se tiče novih zapošljavanja, biće primljeno 100 medicinskih sestara i 20 lekara - dodaje direktor Radovanović.

Predrag Bezbradica, direktor ogranka firme “Inso”, koja je bila glavni izvođač radova, u razgovoru za “Blic” otkriva da je u izgradnji modernog Kliničkog centra radilo 700 radnika, kao i 30 podizvođača.

- Klinički centar je opremljen sistemom za centralnu klimatizaciju i ventilaciju. Tu je i BMS sistem koji pokriva preko 20.000 tačaka za monitoring i kontrolu. Centar je opremljen i najmodernijim sistemima za ranu detekciju i prevenciju protiv požara. Sve je vrhunskog kvaliteta, a Nišlije i pacijenti koji gravitiraju ovom delu Srbije imaće vrhunsku negu i komfor - objašnjava Bezbradica.

Nova magnetna rezonanca, dva multislajsna skenera i nove angio sale učiniće da se za dva meseca izgube i liste čekanja. U radove je uloženo 35 miliona evra, a uz ulaganje u najmoderniju opremu ukupan iznos je oko 50 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.