STROŽA KONTROLA UPLATE DOPRINOSA

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STROŽA KONTROLA UPLATE DOPRINOSA

BEOGRAD - U poslednja četiri meseca Srbija je, umesto nesavesnih poslodavaca, uplatila doprinose za skoro 19.000 radnika. Za to je iz budžeta potrošeno oko pet milijardi dinara. Kako se, uprkos intervenciji države, dugovi za doprinose povećavaju, iz resornog ministarstva najavljuju pooštravanje kontrole uplata, javlja RTS.

Antonije Jovanović je u "Komgrapu" radio 15 godina. Staž mu nije upisan za 2008. i 2009. godinu. Poslednje dve godine su, takođe, sporne, jer se sudi sa firmom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Jovanović objašnjava da je nekoliko radnika, koji su ukazivali na nepravilnosti, poslodavac prebacio u zavisna preduzeća koja su u međuvremenu otišla u stečaj ili likvidaciju.

"Poslednja plata mi je isplaćena 10.000 prošle godine negde u januaru, posle toga ništa nisam primio. U glavnoj firmi se duguje dvadeset plata trenutno, staž nije uplaćen oko tri godine, u drugim 'Komgrapovim' preduzećima ide i do pet godina neuplaćenog staža. Žalili smo se raznim inspekcijama i preko sindikata pokušavamo da uplatimo taj staž, ali niko ih ne kažnjava", objašnjava Antonije Jovanović.

Preduzeća za doprinose duguju oko 230 milijardi dinara. Kako se većina njih priprema za privatizaciju ili je u stečaju i likvidaciji, u poreskoj upravi kažu da je 92 odsto duga nenaplativo, jer zakon tu ne dopušta prinudnu naplatu, a tamo gde je to moguće, postupci dugo traju.

"Poslodavci kada puste neto zarade, bez obračuna doprinosa, mi podnosimo protiv njih krivične i prekršajne prijave, ali se to i dalje ponavlja. Oni verovatno nemaju para. Neki gledaju na to kao na kupovinu mira kod radnika, tako što im daju zaradu, a drugi verovatno i nemaju nameru da plate. Ovome se ne može stati na put ukoliko se ne obavežu banke da ne puštaju neto zaradu bez obračuna poreza i doprinosa", rekla je Rada Kostić iz Poreske uprave.

U sindikatu kažu da problem neuplaćenih doprinosa ima više od 70.000 radnika. Iako je strah od gubitka posla veliki, zaposleni se sve više odlučuju da prijave nesavesne poslodavce. Problem je sistemski, zbog čega se što pre moraju promeniti zakoni.

"Pokazalo se da smo mi neke institucije prerano izbrisali, nestale su poput SDK, poput toga da PIO fond može sam da vrši uvid u to koja preduzeća uplaćuju i zašto ne uplaćuju i mislim da je sve to suprotno od onoga što je trebalo da bude cilj privatizacije, da imamo konkurentnu privredu i dobar standard građana i radnika", istakao je Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Država je do sada otkupila oko 600.000 godina radnog staža i za to potrošila oko 250 miliona evra. U Ministarstvu finansija najavljuju izmene zakona, koje će omogućiti istovremenu uplatu neto zarada i svih poreza i doprinosa, kao što je u nekim susednim zemljama.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.