SRPSKI PRINC NE OTKRIVA SVOJE FINANSIJE Karađorđević: Šta vas briga kako zarađujem!

Izvor: Kurir, 27.Jul.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI PRINC NE OTKRIVA SVOJE FINANSIJE Karađorđević: Šta vas briga kako zarađujem!

BEOGRAD - Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je nedavno na svoj 70. rođendan u Beograd doveo kraljevsku elitu iz celog sveta, što bi, kako kaže, dugoročno gledano moglo da doprinese i ugledu cele zemlje. Međutim, u intervjuu za Kurir navodi da ni dan-danas, 15 godina od povratka u zemlju, ne zna tačno koji je i kakav položaj njegove porodice u Srbiji!

Znam šta bih želeo, ali ne znam da li iko drugi ima predstavu o mestu i položaju moje porodice u Srbiji! Ako takvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ima, zanimljivo bi bilo čuti ih.

Smatrate da država nije dovoljno iskoristila vaš ugled i kontakte koje imate u svetu?

Ja sam državi uvek bio na usluzi, bez obzira na to ko je trenutno držao vlast. Vlast je vlast, privremena i ograničena mandatom, a interes države i naroda je stalan i obavezujući. Kad god mi je traženo da iskoristim neki svoj kontakt, prihvatao sam. Kad se to ne traži od mene, sklon sam da verujem da i ne postoji želja da posredujem.

Družite se s princom Albertom od Monaka, koji je bio na vašoj rođendanskoj proslavi. Njemu se baš dopala Srbija, da li bi možda mogao i neki posao ovde da pokrene?

Monako je mala zemlja, ali je finansijska i marketinška velesila. Zahvalan sam princu Albertu što je došao i svakako se nadam da će od toga biti koristi i za Monako i za Srbiju.

Čini se da vas građani nisu baš najbolje prihvatili. Kako to možete da promenite?

Ne znam o kojim je građanima reč. Srećem hiljade građana, u kontaktu sam sa desetinama hiljada, i kod svih sam dobro primljen i prihvaćen. Ako mislite na jedan broj ljudi koji mi zameraju što postojim, ili što ne delim njihova uverenja, tu ništa ne mogu. Lično, ne poznajem nikoga ko je prihvaćen od svih, čak ni sam Bog, a poznajem mnoge koji mrze svakoga, čak i Boga. Ako ti koji me ne prihvataju znaju nekoga ko im je bliži, sjajno! Neka ga prihvate. Neće to biti nikakva šteta. Ako ne žele da me prihvate, to je njihovo ljudsko i građansko pravo. Moje je pravo da budem ono što jesam. Jedino se u tom pogledu možemo razlikovati.

Da li ste imali pomoć profesora pri učenju srpskog jezika i da li ste zadovoljni time kako ga govorite?

Više od bilo koje druge teme u ovih dvadesetak godina odgovarao sam na pitanja o svom vladanju srpskim jezikom. Ne znam ni šta bi se promenilo ako bih naglo progovorio kao rođeni Dorćolac. Ja srpski razumem. Srbi mene razumeju. Tamo gde se ne razumemo ne bismo se razumeli ni da govorimo japanski.

Kajete li se zbog povratka u Srbiju? Imate li misiju ovde? Čime se vi zapravo bavite?

Kako se čovek može kajati što se vratio kući?! Moja misija je ona s kojom sam rođen, a čime se bavim - bavim se onim za šta mi je ostavljen prostor! Trudim se da taj prostor proširim, neki mi u tome pomažu, neki odmažu, neki rade da taj prostor što više suze! Svako prema svojim potrebama, zaslugama, interesima i sposobnostima. Da li ste vi sigurni da znate čime se bavite?

Država plaća održavanje Dvorskog kompleksa dok vi nemate državnu nadoknadu. Možete li nam otkriti odakle dolazi većina vaših prihoda?

Ako vi možda znate odgovor, sačuvajte ga za sebe. Oni koji su po zakonu dužni da znaju, znaju! Ostali su toga pošteđeni, pa neka tako i ostane.

Činjenice

O ALEKSANDRU KARAĐORĐEVIĆU

1945. rođen u Londonu Aleksandar II Karađorđević

1947. odlukom Predsedništva FNRJ dinastiji Karađorđević oduzeto državljanstvo i zaplenjena imovina

1991. prestolonaslednik sa suprugom princezom Katarinom i sinovima Petrom, Filipom i Aleksandrom prvi put doputovao u Jugoslaviju

2001. sa suprugom se usilo u Kraljevski dvor na Dedinju

2015. rehabilitovan odlukom Višeg suda u Beogradu

O naslednicima

SNAJKA NE MORA DA BUDE BOGATA

Vaš sin Aleksandar zabavlja se s Dunjom, ćerkom Emira Kusturice. Hoćete li se protiviti ako vam se sinovi ne ožene princezama, već običnim devojkama, koje možda i nisu materijalno obezbeđene?

Nekad je uslovljavanje brakova među pripadnicima vladarskih domova bilo razumno i opravdano višim interesima države i dinastije. Danas to gotovo nigde više ne funkcioniše. Zašto bi onda funkcionisalo kod nas, gde, za razliku od tih drugih, nikad i nije funkcionisalo!

Moćna kuma

TOMA I ELIZABETA SU NA ISTOM NIVOU

Britanskoj kraljici Elizabeti, vašoj kumi, nedavno je pismo, povodom britanske rezolucije o Srebrenici, uputio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Kako gledate na to?

Nikolić dobro poznaje diplomatski protokol i praksu. On je šef države i obratio se sebi ravnom šefu države. Britanska kraljica ima pravo da bude informisana, konsultovana i da upozorava. To su tri formalna vida njenog uticaja na izvršnu vlast. To nije malo, a da li je mnogo, zavisi i od izvršne vlasti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.