SRPSKI MORNAR JE DOBRO

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI MORNAR JE DOBRO

MOGADIŠ-BEOGRAD - Muke mornara. Ministarstvo inostranih poslova još ne raspolaže zvaničnim informacijama da li se na tankeru „Polar“, koji su oteli somalijski pirati 30. oktobra u Adenskom zalivu, nalazio i neki srpski mornar, rečeno je Kuriru iz MIP Srbije.

MOGADIŠ-BEOGRAD -  Muke mornara.

Ministarstvo inostranih poslova još ne raspolaže zvaničnim informacijama da li se na tankeru „Polar“, koji su oteli somalijski pirati 30. oktobra u Adenskom zalivu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nalazio i neki srpski mornar, rečeno je Kuriru iz MIP Srbije. Nezvanično se saznaje da su članovi posade, među kojima je, kako se sumnja, i naš državljanin, dobro i da ih otmičari ne maltretiraju.

- Katastrofa, mogu da zamislim kako je tim momcima. Plovio sam tim vodama, a Somalija i Indonezija su najopasnije. Stražarili smo noću po četiri sata sa svake strane broda, sa uključenim reflektorima, jer je važno biti oprezan i na vreme primetiti opasnost. Na brodu niko nema oružje, upravo da ne bi izazvali napadače, ponegde koriste šmrkove da bi mlazom vode sprečili pirate da se ukrcaju, ali poneke posade ih ne koriste jer se ne može vodom protiv „kalašnjikova“.

Oni su odlično organizovani, koriste brze, vojne čamce, prisluškuju brodove koje će da napadnu. Meta su im sporiji brodovi, koji idu ispod 15 čvorova, često tankeri. Jedina prava zaštita je da se plovi u konvoju ili pod vojnom pratnjom - rekao je za Kurir Beograđanin I. B., koji i sam zarađuje hleb ploveći na teretnom brodu pod italijanskom zastavom, a koji je želeo da ostane anoniman.

Somalija je već decenijama zemlja bezakonja, zahvaćena građanskim ratom, pa siromašni stanovnici priobalnih područja postaju pirati. Samo u oktobru ove godine oteto je pet plovila, uprkos prisustvu brojnih ratnih brodova, koji već tri godine pokušavaju da suzbiju gusare. Prema nekim procenama, somalijski pirati u zatočeništvu drže više od 500 ljudi. Otkupnine koje plaćaju kompanije iznose od dva do pet miliona dolara.

(M. Ž. L.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.