SRPSKI MATEMATIČKI GENIJE ODE U AMERIKU!

Izvor: Kurir, 07.Mar.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI MATEMATIČKI GENIJE ODE U AMERIKU!

BEOGRAD - Začet je u Kninu. Oca, novinara iz Švajcarske, Crveni krst je 1992. poslao da izveštava sa ratišta, a tu mu je Magda, moja ćerka, dodeljena kao prevodilac... I eto, posle devet meseci rođen je naš mali Knindža, matematički genije - šaljivo počinje priču za Kurir Olga, baka Teodora fon Burga (18), najboljeg matematičara koga je Srbija ikada imala!

Time je rešila misteriju prezimena svog unuka, pošto, kako nam je objasnila, njena ćerka Magda ne voli mnogo da priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o ocu svoga sina.

- Teodor zimi ide na skijanje kod njega, ali mu otac, koji trenutno piše govore za političare, nije baš oduševljen Teodorovim zanimanjem za matematiku. Kaže da bi više voleo da mu je sin novinar! - iskrena je Olga.

Kako god, Teodor, što znači „Božji dar“, krupnim koracima hrli ka planetarnom uspehu i odlasku iz Srbije. Poslednju zlatnu medalju osvojio je  u Bukureštu, gde je među 100 najboljih matematičara proglašen apsolutnim pobednikom.

- Jedan američki univerzitet me je pozvao da me pita zašto se nisam kod njih prijavio. Nisu znali da sam treći razred Matematičke gimnazije i da imam još godinu dana do upisa na fakultet - objašnjava Teodor, koji je u svetu poznat ka prvi i jedini koji se kao učenik osnovne škole takmičio u kategoriji učenika do 20 godina!

Ovo je Teodor

Osam zlatnih medalja, sedam srebrnih i dve bronzane medalje na svetskim takmičenjima iz matematike.

Uz Matematičku gimnaziju, pohađa i srednju politehničku, tehničar za robotiku.

Omiljena hrana: kineska

Omiljeno piće: čaj

Alkohol i cigarete: nikada nije probao

Porok: skidanje filmova sa interneta

Hobi: Tekvondo

Muzika: uči uz klasičnu, opušta se uz rok i metal

Jezici: engleski i nemački

Promenio pet osnovnih škola jer su ga vršnjaci zbog njegovog talenta fizički maltretirali.

Zanimljivosti: sa šest godina popravio je vodokotlić, a iz prodavnice je donosio po dva balona vode. Sa sedam, radio matematiku za četvrti razred osnovne škole

Teško prihvata poraze, jedino može da ga rasplače bronzana medalja.

Da nije matematičar, bio bi K2 borac

Stipendija sanak pusti

Mama Magda podseća da je Ministarstvo nauke odbilo da Teodoru dodeli stipendiju, ali je uručilo učeniku privatne srednje škole koji je imao slabiji rezultat:

- Razočarana sam odnosom države i drago mi je što će Teodor školovanje, a nadam se i život, nastaviti u SAD. Kad država shvati da svako treba da dobije posao i položaj prema svojim rezultatima, tada će se naučnici vraćati u Srbiju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.