SRBIJA SEPTIČKA JAMA EVROPE

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA SEPTIČKA JAMA EVROPE

BEOGRAD - Davimo se u g.....a! Osamdeset odsto otpadnih komunalnih voda u Srbiji bez ikakvog tretmana odlazi u reke. Iste one iz kojih koristimo vodu za piće. Prema rečima Nikole Aleksića, predsednika Ekološkog pokreta Novog Sada, Sava, Dunav i njegove pritoke su najzagađeniji.

BEOGRAD - Davimo se u g.....a!

Osamdeset odsto otpadnih komunalnih voda u Srbiji bez ikakvog tretmana odlazi u reke. Iste one iz kojih koristimo vodu za piće. Prema rečima Nikole Aleksića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predsednika Ekološkog pokreta Novog Sada, Sava, Dunav i njegove pritoke su najzagađeniji.

- Koliko je situacija dramatična, govori i podatak da su prilikom posete Srbiji eksperti Ujedinjenih nacija Veliki bački kanal nazvali najvećom septičkom jamom u Evropi! - kaže Aleksić. On ističe i činjenicu da su prošle godine bili pregovori o tome da se Palićko jezero, zbog ogromnog zagađenja, isuši i pretvori u građevinsko.

Pored kanalizacionog otpada, u rečnu vodu koju koristimo za piće svakodnevno se izlivaju kaljužne vode iz brodova, mazut i druge fabričke materije, ali i otpadne vode iz klanica.

Danica Baćanović, pomoćnica ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kaže za naš list da je procenat prečišćavanja otpadnih voda iz javnih kanalizacionih sistema svega 15 odsto, ali da su otpadne vode iz industrijskih postrojenja mnogo opasnije.

- Uredbom koja je u proceduri donošenja propisaće se granične vrednosti emisije zagađujućih materija, kao i rokovi u kojima će postojeća postrojenja morati da reše problem tretmana otpadnih voda. Prelazni periodi koji su dati zagađivačima da ispune zakonske obaveze biće propisani tom uredbom, ali svi koji zagađuju životnu sredinu neće biti oslobođeni plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine. Zakonom o vodama i Zakonom o zaštiti životne sredine predviđene su kazne od 200.000 do tri miliona dinara, ali i krivične od tri meseca do osam godina zatvora - istakla je Baćanovićeva.

Pokušao da se ubije, spasao ga mulj!

- Pre dve godine jedan čovek je pokušao da sebi oduzme život skokom s mosta preko Velikog bačkog kanala, na reci Vrbas. Međutim, kad je pao, do grudi se zaglavio u mulju, pa su vatrogasci morali čekrkom da ga izvlače. Eto, ne može čovek od mulja ni da se ubije - šaljivo kaže Nikola Aleksić i dodaje da je dubina te reke, kojom su nekad prelazili brodovi, danas na pojedinim mestima oko 20 centimetara.

Najzagađenije reke

Zlatica u Banatu

Vranjska reka

Krivaja

Vrbas 2

Begej

Veliki lug

Veliki Timok

Toplica

kanal Galovica

Begej

Bor

Toplica

Lugomir

Crni Timok

Južna Morava

Dunav kod Beograda

Retko čiste reke

Đetinja

Rzav

Studenica

Moravica

Mlava

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.