SRBIJA PUNA LAŽNIH DINARA

Izvor: Kurir, 07.Mar.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA PUNA LAŽNIH DINARA

BEOGRAD - Pažnja, lažnjaci kruže po radnjama! Građane Srbije su nepažnja i neznanje prošle godine koštali oko 30 miliona dinara! Trafike, noćni klubovi, ali i trgovačke radnje i marketi bili su meta prevaranata, pa su im oni prošle godine poturili oko sedam miliona lažnih dinara.

BEOGRAD - Pažnja, lažnjaci kruže po radnjama!

Građane Srbije su nepažnja i neznanje prošle godine koštali oko 30 miliona dinara! Trafike, noćni klubovi, ali i trgovačke radnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i marketi bili su meta prevaranata, pa su im oni prošle godine poturili oko sedam miliona lažnih dinara. Lažne devize u promet su najčešće puštane na stočnim pijacama, pa je u opticaju otkriveno između 60.000 i 70.000 lažnih evra i oko 200.000 američkih dolara. Međutim, i u ovoj godini mnogi se žale na veliki broj falsifikata.

- Deo tog novca stiže u MUP, a deo u Narodnu banku, gde se deponuje i uništava. Pre dve godine otkrivene su dve grupe falsifikatora i jedna fabrika i od tada je smanjen obim lažnog novca. Sada se dešava da mladi koji se dobro snalaze s računarima odštampaju novčanice i posle ih rasturaju po radnjama i drugim mračnim mestima.

Najviše u prometu ima novčanica od 1.000 dinara jer su one najlošijeg kvaliteta - objašnjava Zoran Kovačević, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata u MUP.

Lažni evri u promet najčešće dospevaju preko stočnih pijaca, gde su najčešće žrtve seljaci koji prodaju stoku.

- Poslednji primer je jedan seljak koji je za svinju dobio 500 lažnih evra. Prevaranti za 1.000 ili 1.500 evra kupuju stoku od seljaka, koji taj novac čuvaju u slamaricama. Često prođe dosta vremena pre nego što neku od tih novčanica upotrebe i otkriju da su lažne, pa je teže otkriti prevarante - kaže Kovačević.

U NBS priznaju da se novčanica od 1.000 dinara najčešće falsifikuje, ali ne zbog njenog lošeg kvaliteta.

- Apoen od 1.000 dinara ima zaštitu koja se proverava vizuelnim putem i dodirom. Najčešće se falsifikuje zato što je falsifikatorima ekonomski isplativa, pošto, s obzirom na njenu vrednost, nije teško pustiti je u opticaj - kažu u NBS.

Slavica Tomčić

Kako prepoznati lažne novčanice

1.000 dinara - po hologramu i debljini papira *

5.000 dinara - po hologramu i debljini papira

100 dolara - mogu prepoznati samo stručnjaci u NBS

200 evra - može da prepozna policija i stručnjaci u NBS

*Deblje su falsifikovane

Zelembaći i litvanski evri

Kovačević ističe da su se pre dve godine na bankomatima pojavili lažni dolari, posle čega je NBS zabranila da se devize podižu na taj način.

- Novčanica od sto dolara je toliko dobro falsifikovana da je mogu prepoznati samo stručnjaci u NBS, dok građani i policija to nisu u stanju. Zbog toga se prilikom otkupa ove novčanice u menjačnicama obavezno uzimaju podaci od prodavca. Građani ne mogu da otkriju ni lažnu novčanicu od 200 evra, pošto je dobro urađena i prema nekim informacijama dolazi iz Litvanije - ističe Kovačević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.