SPC dva meseca bez struje

Izvor: S media, 01.Nov.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC dva meseca bez struje

Sutra se navršava dva meseca kako je dvadesetak objekata Srpske pravoslavne crkve na KiM bez električne energije. Predstavnici Kosovske elektro korporacije isključili struju zbog neizmirenih računa.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne može eksplicitno da kaže da li predstavnici SPC na Kosmetu treba da potpišu ugovore sa KEK i poručio da je odluka na crkvenim velikodstojnicima u južnoj pokrajini.

"Neka procene >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sami. Oni mogu da pronadju rešenje, a rešenje im je svedeno na dve opcije. Ili će potpisati ili ne ugovore sa KEK, ali ta odluka je na starešini manastira na Kosovu ili starešini SPC u pokrajini", objasnio je državni sekretar Ivanović.

Ivanović je rekao da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju može samo da kritikuje ponašanje predstavnika KEK, koji je crkvu stavio u isti koš sa kafanama i prodavnicama i da ne postoje tehnička rešenja pomoću kojih bi Elektrokosmet mogao obezbedi struju manastirima koji su bez nje.

Episkop rašsko-prizrenski Artemije je nedavno izjavio da od predstavnika zvaničnog Beograda očekuju da reše problem isključenja struje manastirima na Kosmetu.

"Očcekujem da Beograd kaže šta treba da činimo, ako treba da potpišemo ugovore sa KEK onda ćemo to učiniti, ali po blagoslovu naše države. Ako kažu ne, onda neka nam nadje rešenje", rekao je episkop raško-prizrenski.

Predstavnici KEK ostaju dosledni u stavu da svi potrošači na Kosovu treba da plaćaju električnu energiju koju utroše, bez obzira na versku, nacionalnu ili drugu pripadnost.

Na Kosmetu su medju objektima SPC bez struje i manastir Gračanica koji se nalazi na listi Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, ali i manastiri Devič i Sveti Arhangeli.

Predstavnici SPC, ali i istoričari umetnosti upozorili da bi isključenje struje moglo dodatno da ugrozi dragocene freske koje se nalaze u manastiru Gračanica, naročito one na njenom severnom zidu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.