SPC: Papina odluka, čin za poštovanje

Izvor: RTS, 11.Feb.2013, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Papina odluka, čin za poštovanje

Odluka poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta Šesnaestog da se povuče, Srpska pravoslavna crkva ocenila je kao "čin za poštovanje". Doslednost i visoke kriterijume pokazao je i ovim činom dobrovoljnog povlačenja, činom koji je za poštovanje, smatraju u SPC.

Srpska pravoslavna crkva ocenila je kao "čin za poštovanje" današnju odluku poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta šesnaestog da se povuče.

"Doslednost i visoke kriterijume pokazao je i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovim činom dobrovoljnog povlačenja, činom koji je za poštovanje", objavljeno je na sajtu SPC, povodom najave povlačenja pape.

U istom tekstu se ukzuje da je doba Benedikta Šesnaestog "doba duboke krize i kontroverzi u Rimokatoličkoj Crkvi".

"Da li je on ekstremno konzervativni papa kurijalnog profila - kako ga optužuju mnogi u njegovoj Crkvi, naročito u njegovoj otadžbini, ili čovek koji je pokušao da očuva crkvenost pred udarima sekularizacije - kako tvrde drugi, pokazaće vremenska distanca i sud istorije", zaključuje se na sajtu SPC.

U svakom slučaju, dodaje se, teološku kompetentnost i duhovni integritet pape Benedikta Šesnaestog, ne osporavaju mu ni najžešći kritičari.

Podseća se da je poslednji papa koji je podneo ostavku bio Grigorije Dvanaesti, godine 1415.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.