SPC : Dve papine izjave u Hrvatskoj kontroverzne

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC : Dve papine izjave u Hrvatskoj kontroverzne

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva je (SPC), osvrnuvši se na nedavnu dvodnevnu posetu pape Bendikta XVI Zagrebu, konstatovala je da je prvojerarh Rimokatoličke crkve uputio niz univerzalnih poruka, ali su dve upamćene kao kontroverzne i to ne smo u srpskoj javnosti.

U saopšstenju SPC se navodi da je papa obe poruke uputio iz aviona pre nego je stigao u Zagreb.

On je, napominje se, u razgovoru s novinarima, sećajući se ranijih zagrebačkih nadbiskupa, izjavio da su pokojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kardinali Franjo Šeper, Franjo Kuharić i Josip Božanić uvek govorili da Hrvatska nije na Balkanu nego u Srednjoj Evropi, „pa bi bilo logično, pravedno i potrebno da Hrvatska uđe u Evropsku uniju, gde istorijski i kulturno oduvek pripada.„

U SPC-u, kako se ističe, žele da veruju da papa tom izjavom nije imao nameru da Balkan smesti nekud izvan Evrope, niti. pak, da se vrati na početak 16. stoleća, kada je njegov prethodnik Lav X Hrvatsku označio kao „predziđe hrišćanstva”.

Ne treba pritom, kako navode u SPC, zaboraviti da su „predziđe” u ta vremena, pored Zrinskih i Frankopana, čuvali i mnogobrojni Srbi graničari, kojih danas, posle pet vekova istorijskog prisustva, najednom onde više nema ili opstaju kao ostatak što poklanog što proteranog naroda.

„Sa svoje strane, mi Balkanci, dakle i mi Srbi, Evropu ne vidimo u uskom obzorju Zapadne i Srednje Evrope, pa ni u širem rasponu od Atlantika do Urala, nego je vidimo kao civilizacijski kontinent od Atlantika do Pacifika, odnosno od Kanarskih do Kurilskih ostrva, jer je to jedinstven duhovni prostor, koji ima iste hrišćanske korene i deli iste vrednosne ideale”, ističe se u sopštenju.

Iz SPC-a ističu da pripadnici pravoslavnog naroda na Balkanu ne ljube samo svoje otadžbine nego i sav Balkan, svoj vizantijsko-slovenski, ali i onaj zapadnohrišćanski, kao i muslimanski, svoju širu - romejsku - otadžbinu, svesni da je ona podarila Evropi njena dva civilizacijska temelja, jelinstvo i hrišćanstvo.

U saopštenju koje je potpisao vladika Irinej bački se podseća antologijsku formulaciju počivšeg pape Jovana Pavla II da nema Evrope bez „oba plućna krila, od kojih se jedno zove pravoslavno ili istočnohrišćansko, mahom grčko-slovensko...„

Druga, prema SPC, kontroverzna papina poruka se odnosila na Alojza Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa tokom Drugog svetskog rata za koga je papa rekao da on „branio pravo čovečanstvo protiv tog režima time što je branio Srbe, Jevreje, Rome”.

„S obzirom na to da je Stepinac bio vojni vikar „Nezavisne Države” Hrvatske - ili je, prema drugima, postavio vojnog vikara - i član parlamenta endehazije, a, sa druge strane, imajući u vidu čitavom svetu poznati ustaški fizički i duhovni genocid nad Srbima, Jevrejima i Ciganima, moramo istaći da je, u svetlu istorijskih činjenica, ova dimenzija Stepinčeve ličnosti u najmanju ruku jednostrano prenaglašena ili, pre će biti, na silu iskonstruisana...„, navodi se u saopštenju.

Papa Benedikt XVI je u Zagrebu boravio 4. i 5. maja i tada je, prema oceni SPC, on je tada odaslao poruke koje ohrabruju hrišćanske, posebno onu koja se tiče poziva rimokatoličkim biskupima i sveštenicima da se trajno zauzimaju za pomirenje među podeljenim hrišćanima, kao i među hrišćanima i muslimanima.

Tanjug

objavljeno: 23.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.