Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Cenovnik u evrima

Vršac -- I Srpska pravoslavna crkva odlučila je da posluje oslanjajući se na evro kao valutu.

Eparhijski upravni odbor Eparhije banatske u Vršcu doneo Odluku o administrativnom poslovanju crkvenih opština za verske obrede, a Taksenik s cenama u evrima objavljen u listu Dolić, glasilu Mesne zajednice Crvena crkva u opštini Bela Crkva.

Prema Takseniku, krštenje košta 22,5 evra, venčanje i opelo po 46,5 evra, parastos na groblju 15 evra, pomen i oglašavanje zvonima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po 1,50 evra, godišnji pomen 15 evra, posmrtno jevanđelje 7,50 evra, a unos pokojnika u sveti hram pet evra. Taksenik će važiti do kraja ove godine, a eparhijski upravni odbor je odredio da jedan evro vredi 90 dinara.

"Na osnovu priloženog Taksenika svako može unapred da izračuna, s obzirom na izražene želje, s kolikim će se novčanim izdacima suočiti koristeći odgovarajuće crkvene usluge", piše u Doliću.

Navodi se i da crkvene opštine na teritoriji te eparhije moraju dosledno poštovati Taksenik i da će svaka zloupotreba biti sankcionisana u skladu s važećim crkvenim propisima.

Dolić izlazi već tri godine i besplatan je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.