Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOS za diskriminaciju na poslu

Beograd -- UGS Nezavisnot postavio je pet novih SOS telefonskih linija za pomoć ženama diskriminisanim na radnom mestu.

Projekat Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" za zaštitu prava žena na poslu trebalo bi da se, pored Beograda i Pančeva, uskoro realizuje u Vranju, Novom Pazaru, Somboru i Kragujevcu.

Vesna Bajić iz UGS-a istakla je da su najčešći oblici diskriminacije seksualno uznemiravanje, prinudni odmori bez pravne osnove, "savetovanje" ili prisiljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na otkaz u slučaju trudnoće, premeštanje na lošije radno mesto.

"Ima i usmenog davanja otkaza, pritiska raznih vrsta poput preteranih radnih zadataka ili nedavanje radnih zadataka, a najugroženije su žene koje su našle posao preko omladinskih organizacija ili rade na određeno vreme", rekla je Bajić.

Diskriminacija je najčešća u privatnim preduzećima, a ima je i u pojedinim javnim preduzećima i državnim ustanovama.

UGS nastoji da pomaže ženama savetima i pravnom pomoći. Do sada je dobijeno desetak takvih sporova, a oko 20 je u toku. UGS će preko medija ukazati na probleme i objaviće "Crnu listu poslodavaca" koji najčešće diskriminišu žene.

Pomoć u realizaciji ovog projekta pružila je italijanska sindikalna organizacija "Prođeto Zvilupo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.