Izvor: B92, 01.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNV: Oštra osuda otmice i silovanja dve devojke

Priština -- Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Vladimir Rakić najoštrije je osudio kidnapovanje i silovanje dve maloletnice iz Kosovske Mitrovice u kompleksu kontejnera koje je međunarodna zajednica postavila na granici koja deli grad na dva dela. Cilj postavljanja tih kontejnera je da se stvori prostor za okupljanja i kontakte izmedju mladih različitih nacionalnosti. Otete devojčice su srpske i bošnjačke nacionalnosti. Srpkinja D.K. ima 15 godina, a bošnjakinja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << S.M. 17 godina. Izvori u UN policiji potvrdjuju da su te dve devojčice otete i silovane. Uhapšena su dva Albanca pod sumnjom da su unešani u otmicu i silovanje dve devojčice.

Vladimir Rakić je rekao da su predstavnici SNV-a i ranije upozoravali da nije vreme za "stvaranje mobilnih multietničkih kontejnera", koje je otvorio šef UNMIK-a Mihael Štajner za okupljanje predstavnika svih etničkih grupa. U više kotejnera organizuju se zajednički kulturni projekti, diskoteka i prikazivanje filmova... Rakić ističe da je Štajner odgovoran za to što se dogodilo u subotu, kad su otete dve devojke koje su bile na zajedničkoj disko večeri u "Mobilnim kulturnim kontejnerima". Portparol UNMIK policije Beri Flečer odbacio je u utorak na konferenciji za novinare u Prištini tvrdnje da je otmica izvršena u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, gde se okupljaju pripadnici svih nacionalnosti na Kosovu. On je izjavio da su te dve devojke kidnapovane u južnom delu Kosovske Mitrovice, a ne u Kulturnom centru. Flečer je, takodje, odbacio mogućnost da je otmica bila etnički motivisana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.