SMATSA dobija kredit od Evropske investicione banke, U naredne četiri godine modernizacija sistema kontrole letenja

Izvor: TangoSix.rs, 26.Apr.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMATSA dobija kredit od Evropske investicione banke, U naredne četiri godine modernizacija sistema kontrole letenja

Direktor SMATSA-e Predrag Jovanović juče je u zgradi Predsedništva, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, predsednika Evropskog Saveta Donalda Tuska, kao i predsednika Evropske investicione banke (EIB) Vernera Hojera, potpisao Ugovor sa EIB o kreditu u vrednosti do 45 miliona evra, saopšteno je iz Kontrole letenja.
Kako navode, kredit je „dobijen pod izuzetno povoljnim uslovima“, a sredstvima iz zaključenog Ugovora u naredne četiri godine biće >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << izvršena modernizacija sistema kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori, što između ostalog podrazumeva i sledeće projekte:
– Nabavku i implementaciju radarskih sistema na tri nove lokacije (na kompleksu Aerodroma Nikola Tesla, na lokaciji Besna kobila i na lokaciji Vrsuta u Crnoj Gori);
– Implementaciju sistema za govornu komunikaciju zemlja-vazduh i zemlja-zemlja korišćenjem IR protokola;
– Izgradnju aneksa centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Beograd;
– Izgradnju centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Niš.
Prema njihovim rečima, modernizacijom će biti ispunjeni zahtevi i standardi iz evropskog paketa propisa poznatog kao „Jedinstveno evropsko nebo“, a koji su implementirani u Srbiji i Crnoj Gori:
– Modernizovani sistem unaprediće bezbednost, kapacitet, efikasnost i ekonomičnost sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem, poboljšati saobraćajnu povezanost regiona uz smanjenje emisije gasova i buke. –
Ugovor deo Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore / Foto: SMATSA Kako navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ugovor je deo Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore – SUSAN za period 2017-2021. godine, vrednog ukupno 118 miliona evra, koji se finansira iz sopstvenih sredstava SMATSA-e, kredita EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD):
– SMATSA je 92% u vlasništvu Srbije, a iz ovog programa biće uloženo ukupno 118 miliona evra, uključujući investicije u četiri aerodroma u Srbiji – “Konstantin Veliki” u Nišu, “Ponikve” u Užicu, “Morava” u Kraljevu i “Nikola Tesla” u Beogradu.
Najznačajnije ulaganje na Aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu biće izgradnja kontrolnog tornja, u koji će biti uloženo 5,5 miliona evra, što je važno kako bi niški aerodrom mogao da se koristi kao alternativni aerodrom beogradskom. –
U aerodrom u Kraljevu biće uloženo ukupno 850.000 evra, najvećim delom u zamenu radio-farova, dok će u “Ponikve” biti uloženo 440.000 evra, najviše u unapređenje infrastrukture oko poletno-sletne staze, kažu iz Ministarstva.

The post SMATSA dobija kredit od Evropske investicione banke, U naredne četiri godine modernizacija sistema kontrole letenja appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Potpisan ugovor: Gradi se novi toranj na dva srpska aerodroma

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2018

Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske investicione banke, Vernera Hojera..Kontrola letenja Srbije i Crne Gore i Evropska investiciona banka potpisale su finansijski ugovor vredan 45 miliona evra...Tim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.