SLAGALI JOSIPOVIĆA ZA CRKVU

Izvor: Kurir, 03.Sep.2011, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLAGALI JOSIPOVIĆA ZA CRKVU

KUKUJEVCI - Hrvatska posla! Poseta predsednika Hrvatske Ive Josipovića sremskom selu Kukujevci u četvrtak prošla je u znaku masnih laži. Osim sporne tvrdnje sremskog biskupa Đure Gašparovića da je iz Srema tokom devedesetih proterano 20.000 Hrvata, izgovorena je još jedna neistina - da je katolička crkva u Kukujevcima urušena posle 1995. godine.

KUKUJEVCI - Hrvatska posla!

Poseta predsednika Hrvatske Ive Josipovića sremskom selu Kukujevci u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prošla je u znaku masnih laži. Osim sporne tvrdnje sremskog biskupa Đure Gašparovića da je iz Srema tokom devedesetih proterano 20.000 Hrvata, izgovorena je još jedna neistina - da je katolička crkva u Kukujevcima urušena posle 1995. godine.

Kako za Kurir tvrdi predsednik MZ Kukujevci Miroslav Stojčević, reč je o dezinformaciji.

- Crkva je u takvom stanju poslednjih tridesetak godina, orunula je vremenom, nikad u nju nije ulagano. Lično sam tražio od velikodostojnika Katoličke crkve da se uredi bar sa spoljašnje strane - kaže Stojčević.

On je, inače, jedan od brojnih Srba iz Hrvatske koju su po izbijanju rata 1991. menjali svoju imovinu s vojvođanskim Hrvatima.

- Došao sam iz sela Kapelna, opština Donji Miholjac. Bilo je ljudi koji su davali po dve, tri kuće za jednu staru nabijaču ovde. Može uvek da se uporedi ono što smo dali sa onim što smo dobili. To je rađeno na obostranu inicijativu, uglavnom u periodu između 1992. i 1993, i predstavlja tragediju oba naroda, a sad ispada da su samo Hrvati raseljavani - konstatuje Stojčević i dodaje da u selu vladaju normalni međunacionalni odnosi.

- Svako je dobrodošao - poručuje on.

(R. K.)

Josipovića baš briga za raseljene Srbe

Koalicija udruženja izbeglica Srba iz Hrvatske „neprijatno je iznenađena ponašanjem predsednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je posetom selu Kukujevci uputio poruku srpskoj i hrvatskoj javnosti da postoji samo problem izbeglih Hrvata iz Srbije“.

- Nije smatrao da je potrebno da primi našu delegaciju niti da obiđe neko od brojnih izbegličkih naselja u kojima 16 godina žive izbegli i prognani Srbi - konstatuje predsednik Koalicije Miodrag Linta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.