„SKIJALIŠTA SRBIJE“ ZAKINULA DECI

Izvor: Kurir, 22.Jan.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„SKIJALIŠTA SRBIJE“ ZAKINULA DECI

BEOGRAD - „Skijališta Srbije“ nekome majka, a nekome maćeha! Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ ukinulo je Domu učenika na Kopaoniku prioritet na žičarama i ski-stazama, koji su imali poslednjih 40 godina! Kako srednjoškolci iz cele Srbije koji u okviru rekreativne nastave borave u ovom domu zvanom Mašinac imaju pravo na besplatnu školu skijanja

BEOGRAD - „Skijališta Srbije“ nekome majka, a nekome maćeha!

Javno preduzeće „Skijališta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbije“ ukinulo je Domu učenika na Kopaoniku prioritet na žičarama i ski-stazama, koji su imali poslednjih 40 godina! Kako srednjoškolci iz cele Srbije koji u okviru rekreativne nastave borave u ovom domu zvanom Mašinac imaju pravo na besplatnu školu skijanja, „Skijališta“ su odlučila da im prepolove broj časova na ski-stazama.

Tako, umesto 24 časa, koliko je predviđeno programom, učenici za šest dana boravka dobijaju samo 12 časova skijanja. Svaki učenik mora da plati 9.400 dinara za ski-kartu za šest dana, pošto su popust od 50 odsto za učenike „Skijališta“ ukinula još pre četiri godine.

- Godinama vodim decu u Mašinac i sad sam se suočila s promenama koje su „Skijališta“ uvela na štetu dece. „Skijališta“ su ograničila broj učenika u grupi na 10 i pošto u Domu rade samo četiri instruktora, oni u predviđenim terminima za četiri sata mogu da izvedu na stazu samo 40 učenika. Ranije su učenici imali četiri sata dnevno skijanja, a sada samo dva dnevno, pošto Dom ne može da zaposli više instruktora - kaže Vera Ljubisavljević, profesor srednje škole „Stevan Sinđelić“ sa Zvezdare.

Kurir je došao u posed dopisa koji je potpisao generalni direktor JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić u kojem Dom učenika obaveštava da pravo na prioritet na žičarama i ski-liftovima imaju samo ski-škole koje plaćaju naknadu.

Kako Kurir saznaje, uslovljavanja kojima su izloženi zaposleni Doma učenika na Kopaoniku, koji se finansira iz državnog budžeta, počela su pod pritiskom privatnih ski-škola, koje svoje usluge debelo naplaćuju.

Direktor Zajednice domova Beograd Ivan Nikčević tvrdi da nije podlegao nikakvim pritiscima i da čini sve što može u interesu Doma.

- Zakon o „Skijalištima“ je omogućio da to javno preduzeće određuje uslove kojih se svi moraju pridržavati. Proučio sam sve što je od nas traženo i zaključio da se moramo tome prilagoditi - kaže Nikčević, koji priznaje da privatne ski-škole pokušavaju da izbace Dom sa Kopaonika pošto njegovi instruktori deci daju besplatne časove.

Svi hoće da oglobe đake

Pomoćnik ministra prosvete za učenički i studentski standard Zoran Trninić kaže za Kurir da je još prošle godine pokušavao da kod „Skijališta“ izdejstvuje popuste za učenike koji su ukinuti, ali da nije naišao na razumevanje.

- Osim prosvete, svi ostali se ponašaju kao da treba da zarade baš na učenicima i da ih oglobe po punoj ekonomskoj ceni. „Skijališta“ bi kao javno preduzeće trebalo da vode računa o tome i da đacima daju popuste jer će oni, ako sada nauče da skijaju, sutra doći na Kopaonik kao turisti - kaže Trninić.

„Skijališta“: Zakon je zakon

U „Skijalištima Srbije“ potvrđuju da je korišćenje prioriteta na žičarama i ski-liftovima u ski-centru Kopaonik predviđeno samo za ski-škole koje plaćaju ugovorenu naknadu, što s Domom učenika Beograd nije slučaj jer, kako kažu, on nije registrovan kao ski-škola.

- Zakonom o javnim skijalištima definisano je da usluge podučavanja skijanju na skijalištu može da obavlja, uz saglasnost skijaškog centra, samo ona škola skijanja koja je registrovana za obavljanje delatnosti sportskog podučavanja, ima zaključen ugovor i angažovana odgovarajuća lica za podučavanje - objašnjavaju u „Skijalištima Srbije“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.