SKANDAL: NA VAKCINE BAČENO PET MILIONA EVRA!

Izvor: Kurir, 02.Nov.2010, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL: NA VAKCINE BAČENO PET MILIONA EVRA!

BEOGRAD - Srbija je 31. oktobra izgubila skoro pet miliona evra! „Novartisovim“ vakcinama protiv svinjskog gripa istekao je rok i 600.000 doza, koliko je preostalo od prošlogodišnje, najagresivnije kampanje za vakcinaciju, mora da se uništi. Plaćene su 799 dinara, što je tada bilo oko osam evra. Danas stupa na snagu

BEOGRAD - Srbija je 31. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oktobra izgubila skoro pet miliona evra!

„Novartisovim“ vakcinama protiv svinjskog gripa istekao je rok i 600.000 doza, koliko je preostalo od prošlogodišnje, najagresivnije kampanje za vakcinaciju, mora da se uništi. Plaćene su 799 dinara, što je tada bilo oko osam evra. Danas stupa na snagu Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom, po kome uništavanje farmaceutskog otpada neće moći da se radi nigde u Srbiji.

Kako je izjavio predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja dr Predrag Kon, „gotovo da ništa nije iskorišćeno od septembra do sada“. On je naveo da je od početka masovne vakcinacije stanovništva od prošle godine utrošeno svega 200.000 doza, a da je preostalo oko 600.000 neutrošenih vakcina.

U Institutu za virusologiju i imunologiju „Torlak“ naveli su da je u toj ustanovi ostalo 394.500 doza vakcina. Dr Branislav Lazić, direktor ustanove, kazao je da će „Torlak“ nastaviti da ih besplatno i bezbedno skladišti u sistemu hladnog lanca, dok nadležne institucije ne donesu odluku o njihovom uništenju.

- Institut je spreman da, ako se donese takva odluka, nastavi s daljim tretmanom bezbednog odlaganja ovih vakcina. Posedujemo mašinu za fizičko-hemijski tretman farmaceutskog otpada. Danas na snagu stupa novi Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom, po kome to neće moći da se učini nigde u Srbiji. Institut će zato nastaviti samo da bezbedno skladišti pandemijsku vakcinu, dok od nadležnih ustanova ne dobije dalje instrukcije - kazao je Lazić.

(R. B.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.