SITUACIJA ALARMANTNA: Poplavni talas visine dva metra preti gradu, postoji opasnost od rušenja mosta

Izvor: BKTV News, 04.Mar.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SITUACIJA ALARMANTNA: Poplavni talas visine dva metra preti gradu, postoji opasnost od rušenja mosta

Vanredna situacija!

Gradonačelnik Zaječara i načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Boško Ničić, nakon proglašenja vanredne situacije zbog mogućih poplava Timoka, Belog Timoka i Crnog Timoka, kazao je da je situacija u tom gradu alarmantna zbog naglog topljenja snega.

"Delovi sela Vratarnica su već pod vodom. Međutim, prava opasnost nam tek stiže Timokom iz pravca Knjaževca, odakle nailazi poplavni talas visine oko dva metra", kaže Ničić. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

Dodao je da svi u Zaječaru nadaju da će noć biti hladna.

"Pomoglo bi nam ukoliko bi noć bila što hladnija, a ako temperatura bude bila sve vreme iznad nule, bićemo u velikom problemu", kazao je Ničić za Tanjug.

Po Ničićevim rečima, mulj je već prekrio Popovu plažu, a udarni talas se očekuje oko 18 časova.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

"Pripremamo se za dolazak ogromne količine vode i mulja, koja preti da pogodi naše prigradsko naselje Višnjar. Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo katastrofu koja nam se desila pre nekoliko godina."

Dramatično stanje u vezi sa mogućim poplavama je još u nekoliko mesta na teritoriji Grada Zaječara, a velika opasnost preti naselju Grljan, koje je najviše ugroženo.

"Kod Grljana je situacija bila najgora i u velikim poplavama 2010. godine. Tu su urađeni odbrambeni nasipi, tako da sa te strane Zaječar nije ugrožen, ali je to naselje pod velikim rizikom od poplave. Sada Beli i Svrljiški Timok nailaze u većoj meri nego 2010. godine", kazao je Ničić.

Prvi čovek Zaječara je napomenuo da je iz Svrljiškog jezera preventivno ispušteno gotovo dva miliona kubnih metara vode pre početka poplava, kao i da se na najkritičnijim tačkama postaju džakovi sa peskom.

"Aktivirali smo svu raspoloživu mehanizaciju, ali problem je ona voda koja se sliva sa brda, pošto se ona sada zadržava u jednom velikom koritu i ti nanosi vode bi mogli napraviti velike probleme kada počnu da se izlivaju", ocenio je Ničić, dodavši da je veliki deo nebranjenog zemljišta na teritoriji Zaječara poplavljen.

Izvorišta pijaće vode u tom gradu nisu ugrožena, ali dodatni strah kod građana Zaječara izazivaju novosti iz okolnih opština, pošto je poplavljen i deo opštine Knjaževac.

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, kaže da ni u tom mestu situacija nije sjajna.

"Branimo svim raspoloživim sredstvima da voda prodre u izvorište Sinji vir, odakle se ceo grad snabdeva vodom. Delovi Rgoške Banjice su poplavljeni, a ekipe su na terenu i prate situaciju, tako da smo spremi da intervenišemo", podvlači Đokić.

"Srbijavode" su zbog ovoga danas proglasile vanrednu odbranu od poplava na Belom Timoku koji se kod sela Vratarnica već izliva, saopštio je Štab za vanredne situacije grada Zaječara.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.