Izvor: Blic, 13.Dec.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEVNULE VARNICE MEĐU ODBORNICIMA Mađari traže svoj kulturni centar u Senti

Odluka o osnivanju Srpskog kulturnog centra "Stevan Sremac" u Senti, čije usvajanje se našlo pred odbornicima opštinskog parlamenta na vanrednom zasedanju, izazvala je burnu reakciju dela opozicije.

Iako je reč samo o promeni statusa dosadašnje Zavičajne fondacije "Stevan Sremac", da bi se omogućilo njeno dalje finansiranje iz budžeta, šef odborničke grupe "Senta pripada Senćanima" i lider Građanskog saveza Mađara Lasla Rac Sabo, mislio je drugačije.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je zatražio da se u dnevni red uvrsti i odluka o formiranju Mađarskog kulturnog centra "Turzo Lajoš", umesto sadašnjeg Kulturno obrazovnog centra „Turzo Lajoš“. Predlog nije prihvaćen, a na momente je u burnoj raspravi bilo i oštrih komentara na temu multikulturalnosti koja u Senti, gde su u ravnopravnoj službenoj upotrebi srpski i mađarski, ima dugu tradiciju.

Predstavnici aktuelne opštinske vlasti iz Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke su bili kategorični da nema nikakvih razloga za tenzije, jer je namera da se omogući nastavak rada dosadašnje Zavičajne fondacije „Stevan Sremac“ osnovane pre 11 godina, a ne ukidanje multikulturalnosti.

Smirivanju tenzija doprineo je i pomoćnik predsednika opštine Petar Terzić, naglašavajući da su ime i delo akademika i književnika Stevana Sremca, čija su dela prevedena i na mađarski jezik, doprinela negovanju srpske i mađarske kulture, a podršku odluci o formiranju SKC "Stevan Sremac" pored vladajuće koalicije, pružila je i većina opozicionih odbornika DS-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.