Izvor: RTS, 05.Feb.2021, 19:10

SES: Strategija i akcioni plan zapošljavanja kvalitetni dokumenti, potrebno pratiti njihovu realizaciju

Socijalno-ekonomski savet ocenio je danas da su predložena Strategija zapošljavanja do 2026. godine i Akcioni plan zapošljavanja do 2023. godine kvalitetni dokumenti čiju realizaciju treba permanentno pratiti.
Predsedavajući SES-a i predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković u izjavi posle sednice jrekao da je značajno da se što pre dođe do akcionog plana i utvrđivanja većeg broja indikatora kako bi se moglo pratiti ostvarivanje ciljeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

On je ocenio da je rast zaposlenosti koji je ostvaren tokom pandemije "ranjiv", jer je reč o nekvalitetnim i malo plaćenim radnim mestima i najavio je da će se SES posebno baviti zapošljavanjem mladih i žena.
On je dodao da u Srbiji sve više zaposlenih odlazi na prinudne odmore i naglasio da efekte državnih mera pomoći privredi treba realno posmatrati.
Ocenio je i da je država selektivno slaba prema korporacijskom kapitalu.
Ministarka za rad i zapošljavanje i članica SES-a Darija Kisić Tepavčević rekla je da se aktivnim merama zapošljavanja postiglo dosta u prethodnoj godini koja je zbog epidemije Kovid 19 bila teška za ceo svet, pa i za Srbiju.
Dodala je da je u decembru prošle godine u Srbiji bilo 15.000 nezaposlenih manje nego decembra 2019. godine.
Navela je i da će prema predloženom akcionom planu država u mere iz oblasti osiguranja za slučaj nezaposlenosti ulagati ove i sledeće godine 5,2 milijardi dinara, a da je za 2023. planirano šest milijardi dinara.
Ministarka je rekla i da će na ime podsticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom biti izdvojeno 550 miliona dinara.
"Trudićemo se da pratimo indikatore da vidimo da li smo na putu koji smo zacrtali u ovoj oblasti", rekla je ona.
Član SES-a i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić istakao je da Strategija kao dokument treba Srbiji iz koje mnogo mladih odlazi, a i Kovid dodatno ostavlja posledice.
Da treba voditi računa o relizaciji ovog dokumenta, istakao je član SES-a i počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.
On je naglasio i da bi trebalo da se razmišlja i o efektima zapošljavanja na privredu odnosno kako da novozaposleni doprinese produktivnosti.
Pozitivno je ocenio trend pada nezaposlenosti tokom Kovida, ali i napomenuo da se u januaru povećao broj onih koji su ostali bez posla.
Današnja sednica Socijalno-ekonomskog saveta bila je stota od formiranja 2001. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SES: Strategija i akcioni plan zapošljavanja kvalitetni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2021

Socijalno ekonomski savet ocenio je danas da su predložena Strategija zapošljavanja do 2026. godine i Akcioni plan zapošljavanja do 2023. godine kvalitetni dokumenti čiju realizaciju treba permanentno pratiti...Predsedavajući SES-a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković u izjavi posle sednice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.