Izvor: B92, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEEMO osudio kažnjavanje novinarke

Beč -- Medijska organizacija Jugoistočne Evrope osudila kažnjavanje novinarke novosadskog Dnevnika Snežane Nikolić.

Novosadski Okružni sud potvrdio je 21. septembra presudu Opštinskog suda u Novom Sadu, kojom se Snežana Nikolić proglašava krivom za klevetu advokata Nenada Bugarskog i osuđuje na šest meseci zatvora, dve godine uslovno.

SEEMO navodi zabrinutost što je veliki broj novinara i dalje suočen sa optužbama za klevetu, ali i zbog obrazloženja odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj je sud naveo da je za novinarku blaža uslovna kazna nego novčana sankcija. U saopštenju ove organizacije ocenjuje se da uslovna kazna podstiče samocenzuru i nije ništa drugo do način za sprečavanje novinara da se bave svojom profesijom. Ta organizacija je od ministra pravde Zorana Stojkovića i predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša tražila da učine sve što mogu kako bi sudska odluka bila poništena u slučaju da tu odluku ne ukine viši sud.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.