Izvor: B92, 07.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEEMO: Osuda pretnji novinaru

Beč -- Organizacija jugoistočne Evrope za medije (SEEMO) osudila je pretnje pravoslavnog sveštenika Vlastimira Zlatića koje je uputio novinaru Zoranu Marjanoviću.

Sveštenik Zlatić je 3.maja Marjanoviću telefonom pretio rekavši: "Đubre jedno, pokazaću pištolj i završićeš kao (Slavko) Ćuruvija", navodi se u saopštenju. Ćuruvija, novinar i izdavač, ubijen je u centru Beograda 11.aprila 1999. godine. Počinioci tog ubistva do danas su ostali nepoznati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Marjanović, koji je dopisnik "Glasa javnosti” i "Kurira”, pisao je da je sveštenik Zlatić, iz sela kod Gornjeg Milanovca, pretukao svoju ljubavnicu Milku R. (38) iz Kruševca.

Nakon pretnje, Marjanović je Zlatića prijavio policiji koja je odmah obavila razgovor sa sveštenikom.

Generalni sekretar organizacije SEEMO Oliver Vujović, osuđujući pretnju sveštenika, rekao je da se ona "ironično dogodila na 3.maj, Svetski dan slobode medija".

"Pošto crkva ima bitnu ulogu u moralnom razvoju društva, SEEMO zahteva od Srpske pravoslavne crkve i njenih predstavnika da poštuju slobodu izražavanja i mišljenja i osiguraju da novinari, između ostalih, ne budu izloženi pretnjama zato što koriste svoje pravo na slobodu govora", ističe se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.