Izvor: B92, 27.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SANU nije dobila novog predsednika

Beograd -- Srpska akademija nauka i umetnosti nije dobila u četvrtak novog predsednika, jer nijedan od dvojice kandidata nije dobio potrebnu većinu od 60 glasova akademika. Za Nikolu Hajdina glasalo je 57 članova SANU, dok je za Ljubišu Rakića glasalo 34. Novoizabrani potpredsednici SANU su Stevan Koički i Mladen Srbinović, a generalni sekretar je Nikola Tasić.

Aktuelni predsednik SANU Dejan Medaković, koji je i sam na tu funkciju izabran posle više pokušaja, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 da poluuspešna izborna skupština nije odraz podela unutar Akademije: "Zašto bi to odmah morali da dramatizujemo, da je to rezultat nekih podela? Nismo mi pevačko društvo, jedni hoće jednoga, drugi drugoga. To je demokratski, jer nema ni teorijske šanse da bilo ko utiče na izbore, to je volja akademika".

Naglašavajući da je procedura za izbor novog predsednika SANU demokratska, akademik Ljubiša Rakić ipak se osvrnuo na potez Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podsetimo, Zavod čiji je direktor Mijat Savić dva dana pre izborne skupštine Akademije saopštio je da su protiv Rakića i još nekoliko ranijih rukovodilaca ICN Galenike podignute krivične prijave: "Iza toga stoji jedna vrlo prizemna politika. Sigurno je da stoje političke grupe koje nisu svesne opštih društvenih posledica svojih postupaka. Tu kampanju bih ja nazvao neoboljševizam i prosto mi je poniženje da govorim o tim ličnostima".

Akademik Nikola Hajdin koji je dobio 57 glasova akademika što ipak, nije bilo dovoljno, rekao je da će izbori za predsednika SANU biti ponovljeni za nedelju ili dve: "Tri glasa nije mnogo, to je sasvim malo, ali dovoljno da čovek ne bude izabran. Nemam ja nikakvu platformu, moja platforma je Akademija. Ovde ne treba govoriti o platformama, ovo nije ni vlada ni sindikat. Ovde imate sto i trideset članova i svako ima u svojoj glavi ideju".Više informacija o SANU i njenoj trenutnoj ulozi u društvu možete da čujete u petak u emisiji "Kažiprst" od 9.30.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.