Izvor: B92, 15.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD o verskim slobodama u Srbiji

Vašington -- Poštovanje verskih sloboda u Srbiji pogoršano tokom prošle godine, navodi u izveštaju Stejt department.

Poštovanje verskih sloboda pogoršano je usled "problematičnog zakona o verskim zajednicama" i "njegovog proizvoljnog sprovođenja", navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da su zabeleženi slučajevi diskriminacije predstavnika verskih manjina i da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijavljeni slučajevi vandalizma, govora mržnje, fizičkih napada i negativni medijski izveštaji u kojima su te zajednice nazivane "sektama", "satanistima" i "devijantnim".

Policija i Vladini zvaničnici preduzeli su pozitivne korake, kao što su odgovor na govor mržnje i vandalizam, ali istrage o tim događajima uglavnom su spore i bez zaključaka, stoji u izveštaju.

Iako ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti, zakon o verskim slobodama iz 2006. "sprovodi diskriminaciju verskih zajednica i uskraćuje nekim zajednicama njihov pravni status", navodi se u izveštaju.

Prema tom zakonu, manjinske verske zajednice moraju da prođu komplikovanu proceduru registracije da bi bile priznate. Zakon priznaje sedam tradicionalnih verskih zajednica.

Vlada nije priznala Makedonsku i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Prema zakonu iz 2006, nijedna verska zajednice ne može da sadrži ime ili deo imena neke od registrovanih zajednica, pa nijedna nova verska zajednica koja u nazivu ima reč "pravoslavna" ili "evangelistička" ne može da bude registrovana, stoji u izveštaju Stejt departmenta.

Mnoge nevladine organizacije, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Vencijanska komisija Saveta Evrope, kritikovale su taj zakon i naročito uslove za registraciju verskih zajednica. Tako su pojedine verske zajednice, koje su bile priznate više od 50 godina, a u Srbiji prisutne više od 150 godina, morale, prema zakonu, da se registruju ponovo.

U izveštaju stoji da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen tretman, a kao primer navodi se subvencionisanje plata sveštenika pravoslavne crkve koji rade na Kosovu i u inostranstvu.

Kada je reč o poštovanju verskih sloboda na Kosovu, Stejt department zaključuje da se ono poboljšalo i da je politika Vlade nastavila da doprinosi slobodnom izražavanju vere. Društveno nasilje se značajno smanjilo, ali napetosti između zajednica ostaju velike, navodi se u izveštaju.

"Iako izgleda da su društvena diskriminacija i nasilje uglavnom etnički motivisani, bliska veza etničke pripadnosti i vere čini teškim da se utvrdi da li su događaji motivisani etničkom ili verskom netrpeljivošću" navodi se u izveštaju.

U izveštaju takodje stoji da je je briga za bezbednost i dalje problem za srpsku zajednicu i njene verske slobode i da su se neki Srbi na Kosovu žalili da nisu mogli slobodno da putuju, na primer da posećuju groblja za vreme verskih praznika.

U izveštaju se dalje navodi da je nastavljen je rad na obnavljanju verskih objekata Srpske pravoslavne crkve oštećenih u neredima 2004.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.