Izvor: B92, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S bebom šest umesto 12 meseci?

Beograd -- Zavod za zdravstveno osiguranje uvodi mere za smenjenje broja bolovanja u Srbiji. Odgovorni tvrde da nema skraćenja porodiljskog.

Među tim merama je skraćenje porodiljskog bolovanja. Zamenik direktora beogradske filijale Zavoda Ksenija Radović kaže da je u poslednje dve godine broj bolovanja u Srbiji drastično porastao i da će, prema predlogu radne grupe Ministarstva zdravlja, biti utvrđeni jasni medicinski kriterijumi na osnovu kojih će lekarske komisije određivati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolovanje.

Porodiljsko bolovanje će, prema predlogu, biti skraćeno sa 12 na šest meseci, a ta najava izazvala je čuđenje mnogih, pogotovo što je u poslednje vreme često najavljivana odlučnija borba protiv "bele kuge", a bilo je i konkretnih predloga za povećanje nataliteta.

"Nepravedna dilema"

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić kaže da takav potez sigurno ne bi doveo do porasta nataliteta, bar kada je reč o zaposlenim ženama.

"I ta mera stavlja ženu u jednu nepravednu dilemu, a to je da li da rađa ili da radi. Time se ponovo unazađujemo, a ono što smo na neki način postigli na polju emancipacije biva vraćeno na početak, ne naka elementarna prava. Ja bih taj predlog preformulisala u ponudu ženi da posle šestog meseca ponovo počne da radi ili da produži bolovanje do godinu dana, na osnovu procene šta joj je isplativije. Time bismo uticali na demokratizaciju društva jer bismo imali mogućnost izbora", kaže ona.

"Mislim da taj predlog neće naići na podršku u Parlamentu, u odborima, a u sadejstvu s nevladinim organizacijama i članicama odbora u Skupštini možemo sprečiti da taj predlog i dođe na glasanje", kaže Sanja Popović Pantić.

"Nema plana za skraćenje"

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević demantuje da postoji inicijativa za skraćenje porodiljskog bolovanja.

"U Ministarstvu zdravlja i Zavodu za zdravstveno osiguranje nikada nije postojala bilo kakva inicijativa za skraćenje porodiljskog bolovanja. Preneta je izjava koja predstavlja privatno mišljenje, koja uopšte nema značaja sa institucionalnog stanovišta. Ta oblast je regulisana Zakonom o radu i radnim odnosima. Postoji inicijativa da bolovanje bude produženo za treće i četvrto dete, pa nema govora o skraćenju", kaže Milosavljević.

Nema nikakvog skraćenja

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Svetlana Vukanović, rekla je za B92 da je izjava njene koleginice Ksenije Radović, nesmotreno data, jer skraćenje bolovanja za trudnice nikada nije razmatrano:

"Iz dva razloga: prvo što to nije u našoj ingerenciji, to se reguliše zakonom o radu, a drugo što ni stav Republičkog zavoda nikada ne bi bio da ovo bolovanje treba skratiti. Gospođa Ksenija je meni saopštila da je ta njena izjava izvučena iz konteksta i da je ona u suštini govorila u kontekstu opšte situacije sa bolovanjima koja se povećavaju u poslednje vreme i da je u tom kontekstu bilo reči o tome da ne postoje jasne indikacije za bolovanja, nisu utvrđene pravilnikom, pa između ostalog ni indikacije za bolovanja za održavanje trudnoće".

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da će osoba koja je najavila skraćenje trudničkog bolovanja snositi određene posledice, jer je svojim izjavama nanela štetu Republičkom zavodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.