Izvor: RTS, 03.Okt.2022, 09:01

Ružić za RTS: 45.000 brucoša kreće na fakultete, stipendije i krediti povećani na 13.000 dinara

Za studente u Srbiji počinje akademska godina. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da će 45.000 brucoša danas početi svoje studije. Poželeo im je srećan i uspešan početak akademske godine i naveo da je u petak potpisao odluku o povećanju iznosa studentskih kredita i stipendija sa 8.400 na 13.000 dinara.
Ministar Ružić je svim brucošima i ostalim studentima poželeo srećan i uspešan početak akademske godine.

"Naravno da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će današnji dan otpočeti intoniranjem državne himne 'Bože pravde', pre svega u smislu očuvanja i baštinjenja identiteta i poštovanja državnih simbola", rekao je Ružić.
Ističe da da će 45.000 brucoša danas početi svoje visokoškolsko školovanje.
"To znači da je njihov broj delimično uvećan kad je reč o državnim fakultetima. Država je obezbedila 30.000 budžetskih mesta, oko 15.000 će biti samofinansirajući", dodao je ministar.
Kada je reč o visinama školarina, ministar Ružić kaže da dolazi do blagih povećanja u rasponu od 5.000 do 10.000 dinara.
"I to isključivo na onim fakultetima na kojima dosta dugo nije bilo povećanja tih školarina", naglasio je Ružić.
Govoreći o visinama stipendija i studentskih kredita, Ružić kaže da je u petak potpisao odluku o povećanju sa 8.400 na 13.000 dinara.
"To simbolički dosta pokazuje koliko Vlada i Ministarstvo prosvete vode računa i o standardu samih studenata, pa i roditelja. Pozivam sve studente da se prijave na konkurs za kredite i stipendije koji traje od 1. oktobra do kraja ovog meseca", dodao je Ružić.
Ukazao je da će se sa tim povećanom isplatom krenuti po završenom konkursu, kao i da će se uvećanje odnositi i na one studente koji su ranije aplicirali.
Kada je reč o grejanju u školama i na fakultetima, kaže da će kada otpočne grejna sezona početi i grejanje u tim ustanovama.
Ističe da se sa energetskom krizom suočavaju svi, pa i Srbija, ali da je obrazovni sistem jedan od najsenzitivnijih delova društva.
"Uveren sam da će, kao i u vreme koronavirusa, obrazovni sistem biti u fokusu države i da u tom smislu ni na koji način biti ugroženi bezbednost, zdravlje ili samo funkcionisanje obrazovnog sistema i procesa prenošenja i sticanja znanja", poručio je Ružić.
Ipak, ukazao je da je važno i da se u školama povede malo više pažnje kada je reč u uštedama koliko je to moguće u redovnim okolnostima.
Naglasio je i da Tim za škole redovno zaseda, kao i da podaci govore da je stanje u osnovnim i srednjim školama redovno i da se nastava odvija neposredno.
"Obrazovne ustanove, odnosno škole, nisu bile mesto transmisije virusa ni u vreme onih najtežih dana koronavirusa, nema razloga da se bilo šta u tom smislu menja. Naravno da ukoliko dođe do nekih alarmirajućih podataka da ćemo preduzeti određene korake, ali za sada od 1. septembra stanje je redovno i sve funkcioniše na pravi način", poručio je Ružić.
Maloletnička delinkvencija ne jenjava, a sve glasnije se govori o izmenama zakona. Ružić navodi da je nasilje složen društveni problem koji zahteva sinergiju svih nadležnih službi i institucija.
"Prevencija i edukacija su ključ, pooštravanje sankcija i sankcionisanje nisu rešenje i mislim da mehanizmi već dugo postoje, ali ne smemo da zaboravimo da smo mi odrasli upravo ti koji dajemo model ponašanja deci. Takođe, i mediji su ti koji na neki način indukuju to ponašnje. Kao društvo moramo se time ozbiljnije pozabaviti", zaključio je Ružić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NOVI POČETAK ZA STUDENTE 45.000 brucoša kreće na fakultete, evo ZA KOLIKO SU povećane stipendije i krediti

Izvor: Blic, 03.Okt.2022

Za studente u Srbiji počinje akademska godina. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da će 45.000 brucoša danas početi svoje studije. Poželeo im je srećan i uspešan početak akademske godine. Ukazao je i da je u petak potpisao odluku o povećanju iznosa studentskih kredita i stipendija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.