Izvor: RTS, 27.Nov.2022, 09:55

Ružić: Kazne su jasno definisane, ali je važnije da se bavimo prevencijom nasilja u školama

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.
Ministar prosvte kaže da je prosvetnoi sistem odavno rekao "stop" nasilju i da je važno da se taj sistem utegne.

"Obično kada imamo neki problem mi formiramo radnu grupu, ovde to nije slučaj, imamo sistem samo ga treba utegnuti. Postoje timovi za preverivanje nasilja, pedagozi, psiholozi", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je ministar Branko Ružić.
Dejan Kolar, otac teško pretučenog dečaka u Subotici rekao je da će tužiti učenike, roditelje i školu.
"To je frapantno težak slučaj, nažalost ne i jedini. Najvažnije je da će dete biti dobro, ja razumem oca i njegovo je pravo da traži zaštitu od onih koje smatra odgovornim. Otac kaže da je prijavljivao, najpre verbalno nasilje, ali očigledno to nije preneto na više instance. Inspekcija je reagovala promtno kada je došlo do fizičkog nasilja, ali apelujem i na decu, i na nastavnike i na roditelje da ne ćute, da prijave nasilje", istakao je Ružić. 
Kada je reč o statistici ministar prosvete kaže da imamo 750.000 učenika u osnovnim i srednjim školama.
"Ne želim da se bavim statistikom jer sam siguran da nasilja ima i više ali da se ne prijavljuje. Lakše je sprečiti fizičko nasilje ako se odmah prijavi verbalno ili digitalno nasilje", smatra Ružić.
Protekle nedelje imali smo primere vršnjačkog nasilja i u Surdulici, Vranju, Vladičinom Hanu, Beogradu, pa se postavlja pitanje i koliko su kazne adekvatne.
"Da li će se kazne pooštravati, ne znam. U utorak ćemo razgovarati i o novim merama. Kazne su jasno definisanje, i krajnji epilog odnosno najooštrija kazna je izbacivanje iz škole. Važnije je da se bavimo ne kaznama nego preveniranjem", ističe Ružić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić: Kazne su jasno definisane, važnija je prevencija nasilja u školama

Izvor: Danas, 27.Nov.2022

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da su kazne za vršnjačko nasilje jasno definisanje, ali da je od kazni važnije da se radi na prevenciji nasilja.

Nastavak na Danas...

Ružić o nasilju u školama: Kazne su jasno definisane, ali je važnije da se bavimo prevencijom

Izvor: 24sedam.rs, 27.Nov.2022

Ministar prosvete kaže da je prosvetni sistem odavno rekao "stop" nasilju i da je važno da se taj sistem utegne

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.