Ruže iz Lipolista mirišu i na drugim kontinentima

Izvor: RTS, 17.Jun.2017, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruže iz Lipolista mirišu i na drugim kontinentima

Za ruže kažu da najlepše i najjače mirišu u junu, kada se smenjuju proleće i leto. Kraljici cveća u čast, u Lipolistu, najpoznatijem selu po proizvodnji tog cveća, tradicionalno, održava se Festival ruža, za koji se ubere nekoliko hiljada pupoljaka.
Prvih 1.000 ruža, Rade Ivanović posadio je u dvorištu pre 17 godina. Danas, na hektar i po, proizvede više oko 65.000 sadnica godišnje, koje uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prodaje na domaćem tržištu.

"Pored ostalih poslova kojima se bavimo pomalo, najviše radimo na proizvodnji ruža, i u pravom smislu reči, živimo od toga'', navodi Ivanović.
Cvetaju ruže, ali i posao. Godišnje se u ovom selu proizvede oko miliona sadnica ovog cveća.
Više od 20 porodica u Lipolistu bavi se proizvodnjom ruža. Pored stalnih kupaca sa Balkana i iz Rusije, ove sezone, veliki deo sadnica, kupili su Poljaci.
"Kupci su veoma zahtevni, zato ova njiva tako izgleda, i ima toliko različitih veličina, boja, i tipova rasta ruža. U skladu sa tim, moramo se uklapiti da kupac uvek bude zadovoljan'', objašnjava Jovan Topalović iz Lipolista.
Festival ruža koji svake godine okupi mnogo izlagača i posetilaca iz zemlje i regiona, prilika je da se sklope nova prijateljstva i poslovi.
"Lipolist je dobacio do visokog nivoa u proizvodnji rasada, a prvenstveno u proizvodnji ruža. Mene kao i moju kompaniju interesuju dostignuća u proizvodnji ruža, od izbora podloga, plemki, načina zaštite, prihrane", navodi prof. dr Mufik Muslić iz Sarajeva.
U ružičnjacima na 30 hektara proizvodi se više od 300 sorti ruža, zahvaljujući Festivalu, mnoge cvetaju i mirišu i na drugim kontinentima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.