Ruskoj vojsci isporučen prvi kompleks raketnog sistema PVO S-350 “Vitjaz“

Izvor: TangoSix.rs, 27.Dec.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruskoj vojsci isporučen prvi kompleks raketnog sistema PVO S-350 “Vitjaz“

Ruski državni koncern ‘’Almaz-Antej’’ objavio je u ponedeljak 23. decembra da je ruskoj vojsci isporučen prvi komplet raketnog sistema PVO S-350 (50R6) ‘’Vitjaz’’. U saopštenju za medije pres-službe kompanije navodi se da je zvanična ceremonija primopredaje izvršena dan ranije na poligonu Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti.
Razvoj S-350 započet je 2007. godine na bazi raketnog sistema KM-SAM koji je ‘’Almaz-Antej’’ razvio za Južnu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Koreju. Prvobitno je planirano da prvi sistemi stignu u jedinice 2015. godine ali je usled različitih problema uvođenje u upotrebu odloženo. Državna ispitivanja završena su krajem marta ove godine a odmah nakon toga je krenula serijska proizvodnja. Prvo javno prikazivanje dogodilo se 19. juna 2013. u Obuhovskom zavodu u Sankt Peterburgu gde se sistem i proizvodi.
Višenamenski radar 50N6 / Foto: Almaz-Antej Vitjaz je prvi put zvanično predstavljen juna ove godine na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu ‘’Armija-2019’’. u podmoskovskom partku ‘’Patriot’’. Dodatna testiranja sistema izvršena su i prilikom isporuke i prijema i ona su, kako je saopšteno, prošla uspešno.
Proizvođač reklamira S-350 kao sistem koji je sposoban da pogodi sva postojeća i perspektivna sredstva mogućeg protivnika, kako aerodinamičke tako i balističke ciljeve, počevši od ciljeva sa smanjenom radarskom vidljivošću pa sve do krstarećih raketa, na izuzetno malim kao i na veoma velikim visinama. Planirano je da se Vitjazom u PVO Rusije zamene raketni sistemi S-300PS i Buk-M1 (M1-2).
Transportno-lansirno vozilo sistema S-350 ima 12 raketa, može koristiti rakete zemlja-vazduh 9M96 dometa 40 do 60 km po daljini i 5 m do 20 km po visini za aerodinamički cilj. Tu je zatim i verzija 9M96D dometa 120-135 km po daljini i 5 m do 30 km po visini za aerodinamički cilj i 30 km po daljini za balistički cilj. Vođenje ovih raketa je kombinovano, inercijalno sa radiokorekcijom putem nišanskog radara a u završnoj fazi imaju aktivno radarsko samonavođenje. Obe rakete koristi i raketni sistem S-400 velikog dometa a treći tip rakete koja će biti u arsenalu S-350 biće 9M100 dometa 15 km po daljini i 5 m do 8 km po visini.
U sastav sistema odnosno jednog diviziona, obično osim do 8 samohodnih transportno-lansirnih vozila 50P6, ulaze i dva višenamenska radara 50N6 kao i jedna stanica borbenog upravljanja 50K6. Iako se navodi da sistem istovremeno može gađati do 16 aerodrinamičkih ciljeva i to sa po dve rakete, smatra se da je taj broj veći, postoji podatak da se vrlo brzo nakon prvih 16 može gađati još 16 ciljeva. Kada je reč o balističkim ciljevima istoveremeno se mogu gađati njih 12.

The post Ruskoj vojsci isporučen prvi kompleks raketnog sistema PVO S-350 “Vitjaz“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.