Ruski stručnjak za pankreas obučava srpske hirurge

Izvor: RTS, 17.Nov.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski stručnjak za pankreas obučava srpske hirurge

Rak pankreasa se obično javlja nakon 60. godine života. Nažalost u poslednje vreme, čest je i kod mlađih osoba. Bolest se neretko otkriva prekasno, pa je tumor pankreasa na četvrtom mestu po smrtnosti od malignih bolesti. Usvajanje novih metoda u lečenju donosi nadu pacijentima. U Beogradu je jedan od najpoznatijih stručnjaka u laparoskopskoj hirurgiji pankreasa, profesor Igor Khatkov.
Tumor pankreasa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naziva se i tihim ubicom, jer simptomi nisu specifični. Nadutost, gorušica, gubitak apetita, mučnina, povraćanje.

"Kada postanu specifični, onda bude kasno, jedan od kasnih simptoma je žutica, telo, bol u leđima. Više otkrivamo u poslednje vreme, jer nam je više dostupan skener, magnetna rezonanca", kaže Dejan Radenković iz Prve hirurške klinike KCS.
Klasičnu metodu hirurgije primenjuju naši lekari. Novu laparoskopsku učili su od najboljeg. Operisano je četvoro pacijenata.
"Pacijneti se oporavljaju, sve je prošlo dobro. Kada radimo laparoskopsku intervenciju, pacijent nema veliki rez, tek do jednog centimetra, brže se oporavi, manji je gubitak krvi, ranija je hemioterapija", ukazuje doktor Igor Khatkov iz Moskve.
Cilj u narednom periodu jeste usavršavanje i uvođenje ove metode u zdravstvenim ustanovama Srbije.
"Ova tehnika se ne radi u regionu i kada to savladamo, bićemo lideri na ovom prostoru", ukazuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Igor Khatkov napominje da Klinički centar Srbije ima dosta iskustva i pacijenata u klasičnim operacijama tumora pankreasa.
"Lekari koji ovde rade su motivisani i žele da nauče nove metode, usavrše ovu metodu i dostignu internacionalni nivo", dodaje Khatkov.
"To je početak, nakon toga će mladi hirurzi otići u Moskvu da se edukuju", navodi Dejan Radenković.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje, godišnje u Srbiji oboli oko 460 žena i skoro 600 muškaraca. Rak pankreasa svake godine odnese i oko 1.000 života.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.