Ruski desničar traži da ostane u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 07.Jun.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski desničar traži da ostane u Srbiji

07.06.2013. - Ilja Gorjačev tvrdio srpskim istražnim organima da je žrtva sukoba tamošnjeg visokog političara i predstavnika tužilaštva

Pripadnik ruske desničarske organizacije Ilja Gorjačev, koji je sredinom maja uhapšen u Srbiji, tvrdio je pred istražnim organima da je žrtva političkih prilika u svojoj zemlji i da je njegovo hapšenje rezultat sukoba predstavnika ruske države i tužilaca i tražio da ostane u Srbiji.

Ruski desničar je, kako „Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << saznaje, naveo da je nalog za njegovo hapšenje u Srbiji, u kojoj je inače legalno boravio nekoliko poslednjih godina, izdat posle žestokog sukoba tamošnjeg političkog funkcionera i zvaničnog predstavnika Istražnog komiteta pri Tužilaštvu Rusije.

Ovakva tvrdnja ruskog desničara dodatno je ojačala spekulacije o pravim razlozima njegovog hapšenja. Zvanične informacije, naime, kazuju da je Gorjačev uhapšen po poternici koja je za njim raspisana zbog sumnje da ima veze za 11 ubistava, dok je njegov ruski branilac, odmah po hapšenju tvrdio da „Gorjačev nije uhapšen zbog poternice koja je raspisana za njim već zbog stambenih formalnosti”.

– Neki podaci kojima raspolažu istražni organi ukazuju da su Gorjačeva u Srbiji kontaktirali predstavnici ovdašnjih tajnih službi, navodno mu rekavši da „može da boravi ovde, ali pod uslovom da se ne bavi politikom”. Pitanje je hoće li i ruski i srpski državni organi ikada dobiti odgovor na pitanje šta je ili za koga on, zapravo, radio – navodi „Politikin” sagovornik koji je, zbog delikatnosti ovog slučaja, želeo da ostane anoniman.

Prilikom razgovora, navodi naš sagovornik, Gorjačev ostavlja utisak „izuzetnog intelektualca sa posebnim znanjem srpske istorije”. Nije nepoznato, navodi on, da je ovaj Rus od patrijarha Alekseja dobio povelju za rad na temu položaja Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj republici Hrvatskoj (NDH).

M. Derikonjić,

Izvor: politika.rs    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski desničar traži da ostane u Srbiji! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 08.Jun.2013, 13:15

Ilija Gorjačev zatražio je da ostane u Srbiji i da se ne izručuje Rusiji jer tvrdi da je žrtva političkih prilika u svojoj zemlji i da je njegovo hapšenje rezultat sukoba predstavnika ruske države i tužilaca

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.