Ruska raketa stigla do svemirske stanice

Izvor: Akter, 05.Jul.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska raketa stigla do svemirske stanice

Ruska svemirska raketa bez posade uspešno je danas donela zalihe Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde je željno očekivala posada posle neuspeha dve prethodne misije za snabdevanje stanice

Letelica "progres M-28M" je sa 2,5 tone goriva, kiseonika, vode, hrane i drugih potrepština lansirana u petak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Ruski kontrolni centar saopštio je da je letelica danas uspešno pristala uz svemirsku stanicu.

U posadi Međunarodne svemirske stanice >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << su Rusi Genadij Padalka i Mihail Kornienko i Amerikanac Skot Keli.

Prethodna raketa s tovarom za svemirsku stanicu neuspešno je lansirana u aprilu, a prošle nedelje američka letilica "Falkon 9" kompanije Spejsiks (SpaceX), raspala se neposredno posle poletanja. Lansiranje je takođe bilo neuspešno i oktobra s tovarom NASA-e.

Uprkos tim neuspesima, NASA tvrdi da je Međunarodna svemirska stanica dobro opskrbljena sve do oktobra.

Program Međunarodne svemirske stanice je jedan od retkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije Spejsiks i Orbital sajnses (Orbital Sciences), a astronaute prevoze isključivo letelice ruskog državnog Roskosmosa.

Spejsiks se nada da bi mogao da od decembra 2017. šalje i ljude u svemir.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.