Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona

Izvor: TangoSix.rs, 21.Okt.2016, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona

U subotu 15. oktobra, u 15 časova po lokalnom vremenu, iz matične mornaričke baze Severomorsk ka vodama istočnog Mediterana Rusija je uputila borbenu grupu brodova Severne flote Ratne Mornarice (VMF), predvođenom vodećim brodom ruske VMF – teškom raketnom krstaricom, nosačem aviona ’’Admiral Kuznjecov’’.
Uz ’’Admirala Kuznjecova’’, misiji borbe protiv sirijskih pobunjenika i islamista priključiće se i raketna krstarica ’’Petar Veliki’’, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << protivpodmornički brodovi ’’Severomorsk’’ i ’’Vice-admiral Kulakov’’ i pomoćni brodovi ’’Sergej Osipov’’ i ’’Nikolaj Čiker’’.
Isplovljavanje “Admirala Kuznjecova“ iz Severomorska / Foto: fleetphoto.ruOva grupa se trenutno nalazi blizu obala Škotske a plan je da nakon prolaska kroz Severno more i Engleski kanal, preko Gibraltara uđu u Sredozemno more odakle će nastaviti dalje ka Siriji.
Ruskoj floti u Sredozemlju pridružiće se i protivpodmornički brod ’’Admiral Tribuc’’, razarač ’’Bistri’’ i pomoćni brodovi, tanker ’’Boris Butoma’’ i spasilački ’’Alatau’’, svi iz Tihookeanske flote koji su krenuli iz Vladivostoka.
Snažno vojno prisustvo u regionu istočnog Sredozemlja i ispred sirijske obale, Rusija održava još od 2013.  godine a trenutno se tamo nalazi oko 10 brodova koji su već borbeno dejstvovali po ciljevima u Siriji.
Prvi put u borbi biće upotrebljeni višenamenski borbeni avioni MiG-29K i KUB.Ranije tokom ove godine ruski zvaničnici su najavili da će se njima u oktobru mesecu priključiti i jedini ruski nosač aviona što će biti njegova prva upotreba u nekom ratnom sukobu.
Na fotografijama koje su objavljene na ruskim vojnim forumima kao i na onima koje su napravili pripadnici oružanih snaga Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, može se videti da se na ruskom nosaču aviona nalaze lovci Su-33, višenamenski borbeni avioni MiG-29KR i KUBR, helikopteri Ka-27 a pretpostavlja se da su tu i novi Ka-52K.
Lovci Su-33 su u proteklih par meseci primećeni na aerodromu Žukovski kod Moskve gde su, po zvaničnim podacima, za potrebe izvršavanja borbenih dejstava po ciljevima na zemlji modifikovani sistemom ’’Gefest’’ SVP-24 koji omogućuje precizniju upotrebu nevođenih bombi.
Ka-52K u hangaru nosača aviona.Identifikovano je da su radovi izvršeni na oko 8 Su-33. Sistem SVP-24 se nalazi i u paketu nove elektronike kojom su modifikovani taktički bombarderi Su-24M i jurišnici Su-25SM koji se takođe nalaze u Siriji.
Prvo vatreno krštenje imaće i višenamenski borbeni avioni MiG-29KR i KUBR koji su isporučeni između 2013. i 2015. godine. Ovim letelicama mogu se izvršiti udari po ciljevima na kopnu i moru visokopreciznim ubojnim sredstvima poput vođenih raketa vazduh-zemlja, vođenih bombi i protivbrodskih raketa. Osim toga kao i Su-33 mogu se koristiti za zaštitu vazdušnog prostora borbene grupe ratnih brodova.
Helikopteri Ka-27 koriste se u dve osnovne namene, Ka-27PL je protivpodmornička i protivbrodska verzija dok je Ka-27PS namenjen za traganje i spasavanje. Još jedan novi tip vazduhoplova koji bi trebao da se nalazi na nosaču aviona je borbeni helikopter Ka-52K ’’Katran’’ čiji je razvoj u toku a ovo će biti prva prilika da se helikopter ispita u realnim borbenim uslovima.
#mc_embed_signup{background:#fff;clear:left;font:14px Helvetica,Arial,sans-serif}    Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.* indicates required
Email Address  *


First Name  *


Last Name  *


Occupation

Company





   
   
   
   




The post Rusija u istočni Mediteran poslala dodatnu grupu borbenih brodova na čelu sa nosačem aviona appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.