Rusija razvija arktički turizam

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija razvija arktički turizam

03.07.2012. -

U najmlađem ruskom nacionalnom parku Ruski Arktik koji obeležava ovih dana svoj treći rođendan, pojaviće se turistička infrastruktura. 900 kilometara od Severnog pola biće izgrađeni centri za turiste – tri na ostrvima Zemlje Franca Jozefa i jedan na severnom kraju arhipelaga Nova Zemlja.

Nacionalni park Ruski Arktik zauzima teritoriju površine milion i po hektara. U vreme Sovjetskog saveza ova mesta su bila zatvorena za putnike i postala su dostupna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tek odlaskom vojske. Ovde nikada nije bilo stalnog stavnovništva, što i odlikuje ruski Arktik od Aljaske i SAD i Špicbergena, koji se nalazi pod jurisdikcijom Norveške. Park je jedinstven po mnogim osnovama, govori zamenik direktoa nacionalnog parka Viktor Kuznjecov.

To su ogromne ostrvske teritorije, 80% prekrivene lednicima, velika je udaljenost, nedostupnost. Ovde obitavaju životinje unete u međunarodnu Crkvenu knjigu. To su legla morževa, belih medveda i ogromna jata ptica – sa stotinama hiljada ptica u letnjem periodu.

Među drugim očuvanim životinjama je grenlandski kit, skoro potpuno istrebljen u 19. veku, foka i severni morski galeb. Ali ove retke životinje mogu da se posmatraju i da se uživa u neobično lepim polarnim pejzažima samo leti. Zbog surovih vremenskih uslova turistička sezona u Ruskoj Arktici je kratka, pa i ovde se može stići samo morem iz ruskih luka Murmanska i Arhangelska.

Turisti provode na palubi komfornog ledolomca skoro sve vreme krstarenja. Za upoznavanje sa arktičkim znamenitostima samo na nekoliko sati organizovano se iskrcavaju na obalu. Viktor Kuznjecov objašnjava to ekstremalnošću akrtičkih putovanja.

Uslovi su složeni, Moramo da se iskrcavamo na obalu u gumenim čamcima. Tamo može biti vrlo složena situacija sa ledom. Ponekada turiste operativno evakuišemo sa obale, kada se u nesporednoj blizini pojavljuju beli medvedi. Dešavale su se takve situacije.

Turiste takođe zanimaju objekti vezani za istoriju otkrića ovih teritorija od strane Holanđanina Barenca i ruskih moreplovaca Sedova i Brusilova. Rezultati prošlogodišnje turističke sezone u Ruskom Arktiku su sledeći: 11 krstarenja, 7 brodova iz tri zemlje – Rusije, SAD i Australije, 865 gostiju iz raznih krajeva planete. 90% su strani turisti iz Kine, Japana, Australije, SAD i evropskih zemalja. Nacionalni park takođe su posetile tri ruske jahte, pre toga ovakav oblik turizma prema obalama Arktika se nije praktikovao. Ove godine ovde se očekuje dva puta više gostiju.

Radi udobnosti putnika u parku Ruski Arktik pojaviće se četiri punkta za podršku, u čiji sastav će ući centri za posetu, vidikovci sa grejanjem, turističke staze, zatvorene prostorije za odmor. Razrađuju se i nove maršrute ekstremnog turizma po teritoriji parka, između ostalog za ljubitelje arktičkog dajvinga. Sada je glavna prepreka za razvoj turizma u ruskom Arktiku visoka cena krstarenja – od 300 do 750 hiljada ljubara ili 10-20 hiljada dolara. Ubuduće turiste će prebacivati jeftinijim načinom – helikopterima ili manjim avionima. Jer u sovjetsko vreme aerodromi u Arktiku su se aktivno koristili, ali su zatim bili zapušteni.

Izvor: Golos Rossii, foto: V. Kuznecov, FGBU «Nacionalьnый park «Russkaя Arktika»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.