Rusija i Izrael razmenjuju iskustvo rehabilitacije narkomana

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Izrael razmenjuju iskustvo rehabilitacije narkomana

14.06.2013. -

Rusija će koristiti iskustvo Izraela prilikom rehabilitacije ljudi zavisnih od narkotika. Ovo je izjavio direktor Federalne službe za kontrolu prometa narkotika FSKN Viktor Ivanov posle radnog sastanka sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Izraela Fainom Kiršenbaum. Ona se smatra jednim od najboljih stručnjaka u svetu po pitanjima rehabilitacije narkomana. Viktor Ivanov je rekao za Glas Rusije po čemu su zanimljive izraelske metodike i kako će se primenjivati. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Izraelu je pošlo za rukom da stvori jedan od najefikasnijih u svetu sistema za pomoć narkomanima, istakao je Viktor Ivanov. On podrazumeva najbolje prakse Erope i SAD i usmeren je ne samo na lečenje zavisnosti, već i na resocijalizaciju ljudi. Drugim rečima, cilj je u tome da se čoveku pomogne da se vrati normalnom životu. takav kompleksni prilaz, po rečima direktora FSKN leži u osnovi državnog međuresornog programa za rehabilizaciju narkomana koji se razrađuje u Rusiji.

Viktor Ivanov takođe je posebno podvukao da u Izraelu sve programe rehabilitacije reguliše država.

- Razrađeni su odgovarajući standardi, vrši se kontrola delatnosti rehabilitacionih centara, između ostalog i nevladinih. Svi treba da rade po onim standardima koje je razradila država. To su pitanja vezana za potvrđivanje kvalifikacije kadrova. Oni ljui koji rade sa narkomanima moraju da budu pripremljeni. Takođe je važno podnošenje izveštaja ovih rehabilitacionih centara državi. Ali sa druge strane država preuzima na sebe obaveze dotiranja ovih centara, kako bi podržala njihovu socijalno značajnu funkciju.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Izraela Faina Kirbenbaum sa svoje strane istakla je da rehabilitacija narkomana nije samo medicinski problem. To je pre svega problem bezbednosti građana i države u celini.

- Moramo da skrenemo pažnju na to kako rehabilitujemo ove ljude, kako ih vraćamo u našu stvarnost i brinemo se o tome da njihovo prihvatnje u našem društvu bude potpuno. Zato govorimo o centrima rehabilitacije, podrške, o onom radu koji se tamo vodi, govorimo o kvalifikaciji personala, socijalnim radinicima koji sa njima rade. To je jedna od najvažnijih stvari.

Faina Kirbenbaum je pozvala Viktora Ivanova i rusku delegaciju da posete Izrael na jesen. Za vreme posete planira se potpisivanje sporazuma o razmeni iskustaa i saradnji prilikom rehabilitacije postradalih od narkotika. Od toga će biti na dobitku obe zemlje, ubeđena je zamenik ministra unutrašnjih poslova Izraela.

Svetlana Kalmikova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.