Rusija donirala Mongoliji lovačke avione MiG-29

Izvor: TangoSix.rs, 27.Nov.2019, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija donirala Mongoliji lovačke avione MiG-29

Na skromnoj svečanoj ceremoniji održanoj juče na međunarodnom aerodromu Džingis Kan u Ulan Batoru povodom 95. godina od proglašenja Narodne Republike Mongolije, izvršena je primopredaja lovačkih aviona MiG-29 koje je Rusija donirala Mongoliji. Reč je o dva dvoseda MiG-29UB koji su, prema mongolskoj medijskoj kompaniji Ikon, prethodno 15. novembra sleteli u vojnu vazduhoplovnu bazu Nalajh.
Istog dana objavljene su fotografije i video snimci na kome se moglo videti da su >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << avioni koji su nosili oznake Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) doleteli do mongolske baze i da jedan od njih ima ruski vojni evidencijski broje ‘’18 crveni’’. Na fotografijama sa jučerašnje ceremonije koje je objavio portal Time.MN vidi se da je drugi avion ‘’50 crveni’’. Navodno su avioni pre nego što su poneli mongolske oznake, prošli kroz remont manjeg obima.
Dva MiG-a 29UB nakon sletanja u vazduhoplovnu bazu Nalajh 15. novembra. Ova primopredaja deo je sporazuma o besplatnoj vojno-tehničkoj pomoći koji su Rusija i Mongolija potpisale još 3. marta 2004. godine a koji je obnovljen početkom septembra ove godine prilikom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Mongoliji. Vest o tome da bi Mongolija mogla da dobije lovce MiG-29 prethodno se pojavila juna 2011. godine.
Prema informacijama koje je na svojoj Facebook stranici objavio holandski spoterski sajt Scramble, u bliskoj budućnosti će Ratnom vazduhoplovstvu Mongolije biti isporučeno dodatnih do 16 MiG-ova 29 kao i nekoliko školsko-borbenih aviona L-39 ‘’Albatros’’ koji su višak u VKS Rusije. Navodno je tokom ove godine nekoliko mongolskih pilota instruktora prošlo osnovnu obuku u Rusiji i oni će sada biti odgovorni za preobuku novih pilota studenata u Mongoliji koji trenutno prolaze kroz naprednu obuku u ruskim vazduhoplovnim bazama Majkop-Hanskaja i Armavir.
Prvi mongolski borbeni avioni od 1993. godine. Mongolija je oduvek imala skromnо Ratno vazduhoplovstvo, poslednje borbene avione  povukla je iz upotrebe sada već davne 1993. godine a reč je o lovcima-presretačima MiG-21 koji su kao polovni nabavljeni 1979. godine. Tada je bivši Sovjetski Savez isporučio oko 12 jednoseda MiG-21PFM i dva dvoseda MiG-21US.
Danas se smatra da RV Mongolije poseduje samo 4 laka transportna aviona Y-12(II) ‘’Turbo Panda’’ kineske proizvodnje, oko 6 ruskih srednjih transportnih helikoptera Mi-8 i Mi-17 i bar dva relativno skoro remontovana desantno-jurišna helikoptera Mi-24V. Moguće je da se u inventaru nalaze i laki transporteri An-2 kao i srednji An-26 ali se veruje da su oni ipak pre izvesnog vremena prestali da se koriste.


The post Rusija donirala Mongoliji lovačke avione MiG-29 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Rusija donirala Mongoliji lovačke avione

Izvor: B92, 27.Nov.2019

Ulan Bator -- Na ceremoniji održanoj juče na aerodromu Džingis Kan u Ulan Batoru izvršena je primopredaja lovačkih aviona MiG-29 koje je Rusija donirala Mongoliji...Reč je o dva dvoseda MiG-29UB koji su, prema mongolskoj medijskoj kompaniji Ikon, prethodno 15. novembra sleteli u vojnu vazduhoplovnu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.