Izvor: TangoSix.rs, 14.Jul.2017, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuniji odobrena kupovina raketnog sistema PVO “Patriot“

Agencija za vojno-tehničku saradnju Ministarstva odbrane SAD (DSCA – Defence Security Cooperation Agency) je u ponedeljak 10. jula uputila američkom Kongresu obaveštenje i potreban sertifikat o mogućoj predstojećoj prodaji raketnih sistema PVO tipa “Patriot“ Rumuniji po liniji intervladinih inostranih vojnih prodaja FMS – Foreign Military Sales. Treba reći da je ove godine u aprilu kompanija Raytheon, koja proizvodi dobar deo sistema, saopštila da bi prodaja Patriota >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Rumuniji mogla uskoro da bude na dnevnom redu.
State Department je zatim odobrio ovu potencijalnu prodaju koja bi osim raketnih sistema obuhvatala svu potrebnu logističku podršku i ostalu opremu. Kongres ima rok od 30 dana da eventualno ospori ovaj predlog ali s obzirom da je Rumunija dokazani saveznik SAD, članica NATO i da se nalazi na Crnom moru koji je geostrateški veoma važan, malo je verovatno da će odgovor biti negativan.
Procenjena cena od oko 3,9 milijardi dolara odnosi se na 7 vatrenih jedinica odnosno baterija u varijanti PAC-3+ (Patriot Configuration-3+). U paketu se nalazi 7 radara AN/MPQ-65, 7 komandnih stanica AN/MSQ-132, 13 grupa antenskih jarbola, 28 lansera M903, 56 raketa MIM-104E GEM-T, 168 raketa PAC-3 MSE, 7 elektrogeneratora EPP III.
Pored navedenog planirana je isporuka opreme za komunikaciju, alata, oprema za ispitivanje, logističke opreme, kamiona-tegljača, generatora, opreme za obuku, rezervnih i delova za popravke, tehničke dokumentacije a ugovorom bi bila pokrivena i obuka kao i sve potrebne logističke usluge.
Nabavkom Patriota Rumunija bi značajno unapredila svoju protivvazduhoplovnu odbranu s obzirom da se ona trenutno oslanja na starije sisteme, tu je 8 baterija američkih HAWK XXI, 6 baterija sovjetskih S-75M3 “Dvina“, 8 baterija sovjetskih 2K12 “Kub“, 4 baterije 9K33M3 “Osa-AKM“ i 40 lakih mobilnih raketnih sistema CA-95 (rumunska licencna Strela-1). Uvođenjem u naoružanje savremenih raketnih sistema Rumunija će zaokružiti modernizaciju sistema PVO s obzirom da su već nabavljeni višenamenski borbeni avioni F-16 kao i dodatni osmatrački radari AN/TPS-77.
The post Rumuniji odobrena kupovina raketnog sistema PVO “Patriot“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.